Grote Markt in Hasselt.
wikimedia Grote Markt in Hasselt.

Wensmuur in Hasselt pleit voor warmere samenleving

In Hasselt is vandaag op het Kolonel Dusartplein een grote witte muur ingehuldigd waarop mensen een boodschap van vrede en verdraagzaamheid kunnen neerschrijven. Verenigingen en individuen worden uitgenodigd om in tijden van extremistische, religieuze moordpartijen en andere tegenstellingen, neer te schrijven hoe zij hun toekomst en die van hun omgeving willen zien evolueren.

De muur is een initiatief van Beweging.net Limburg, Vorming Plus Limburg, Internationaal Comité en Comac Limburg. Ze willen, hoe minimaal ook, een positief signaal geven. Dat is ook de reden waarom gouverneur Reynders graag op de uitnodiging inging om als eerste een boodschap op de muur te schrijven.

"Limburg is altijd een voorloper geweest om een warme, solidaire samenleving te vormen", zei hij vandaag tijdens de openingsceremonie. "In de steenkoolmijnen was iedereen zwart, en dus gelijk, ondanks afkomst of religie. We stellen echter vast dat het harmonieus samenleven iets moeilijker is geworden. We worden momenteel overal ter wereld, maar ook vlakbij, geconfronteerd met geweld, met politie-interventies, enzovoort. Het wordt dus tijd om daar verandering in te brengen. Deze muur is misschien maar een kleinigheid, maar het hangt af van wat we er allemaal, elke dag, aan doen. Een positief signaal is dus welgekomen."

De gouverneur schreef op de muur: "In Limburg moet IEDEREEN zich goed voelen." Daarna namen ook een 40-tal sympathisanten de tijd om een boodschap neer te schrijven of een thuis afgedrukt statement op de muur te kleven.

Lees meer