Peeters en co gunnen werkende Vlamingen een cadeau.
UNKNOWN Peeters en co gunnen werkende Vlamingen een cadeau.

Werkende Vlaming krijgt belastingkorting

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de begroting van volgend jaar, de laatste die deze bewindsploeg moet maken. Naast het geld voor de uitbreiding en verhoging van de korting op de personenbelasting voor werkende Vlamingen, is er geld vrijgemaakt voor energiezuinige woningen, voor meer en betaalbare kinderopvang en voor de zorgverzekering.

1,2 miljard meer
Voor de laatste begrotingsopmaak van deze legislatuur beschikt de Vlaamse regering over 1,2 miljard euro bijkomende beleidsruimte, wat 5,5 procent meer is dan vorig jaar. Die extra middelen worden vooral ingezet voor maatregelen die moeten zorgen voor meer koopkracht en een lagere energiefactuur, voor kinderopvang en voor de niet-medische kosten van wie zorg nodig heeft.

Korting personenbelasting

De grootste hap van de bijkomende middelen gaat naar de jobkorting. Volgend jaar krijgen alle werkende Vlamingen 250 euro korting op de personenbelasting. Voor de één miljoen werkende Vlamingen met een laag of bescheiden inkomen die nu al 200 euro korting krijgen wordt dat zelfs 300 euro. Nieuw is ook dat de korting niet langer gespreid wordt verrekend, maar eind februari in één keer zal worden toegekend. De hele operatie kost meer dan 700 miljoen euro tegenover zowat 200 miljoen euro dit jaar.

Energiezuinige woningen

Voor extra maatregelen die moeten zorgen voor meer energiezuinige woningen is 50 miljoen extra opzijgezet. Daarnaast gaat er 30 miljoen meer dan voorzien naar de renovatiepremie.

Betaalbare kinderopvang

De initiatieven die de Vlaamse regering dit jaar al nam voor meer en meer betaalbare kinderopvang worden versterkt. Hiervoor wordt 50 miljoen euro opzijgezet. De helft daarvan gaat naar meer plaatsen, de andere helft naar betaalbaarheid.

Extra geld zorgfonds
De Vlaamse regering stopt dit jaar nog 100 miljoen euro extra in het zorgfonds, dat daardoor ongeveer 900 miljoen euro in kas zal hebben. Door die bijkomende inleg kan de maandelijkse uitkering van de zorgverzekering vanaf maart opgetrokken worden van 125 naar 130 euro. De thuiszorgvoorzieningen krijgen 27 miljoen euro extra.

Serieuze inspanning onderwijs
Ook het onderwijs krijgt een serieus deel van de extra middelen: naast de middelen voor loonindexeringen van leraren is er 126 miljoen euro om de stijging van werkingskosten in het leerplichtonderwijs op te vangen, 32 miljoen euro voor studiefinanciering en 18,5 miljoen euro voor zorgcoördinators
Zoals bekend zet de Vlaamse regering dit jaar geen 361 miljoen euro opzij voor de federale begroting en dat omdat de staatshervorming niet is gerealiseerd. "Maar Vlaanderen heeft geen lessen te ontvangen", zegt minister van Begroting Dirk Van Mechelen.

Overschot
Vlaanderen boekte tussen 1999 en 2007 een gecumuleerd overschot van 6,3 miljard euro en dat is 2,6 miljard euro beter dan de opgelegde begrotingsnorm. En hierdoor is Vlaanderen binnenkort schuldenvrij en heeft het met het zorgfonds en het toekomstfonds reserves voor de toekomst. (belga/vsv)

Lees meer