BELGA

Werknemers Volvo Trucks akkoord met voorstel directie, staking is voorbij

Bij Volvo Trucks in Oostakker gaat 57,51 procent van de arbeiders akkoord met de voorstellen van de directie om de werkdruk te verminderen, een goede verlofregeling uit te werken en investeringen te doen in materiaal. Dat blijkt vrijdag na afloop van de stemming. Door het akkoord is de staking afgelopen. "Maandag gaat het personeel weer aan het werk", aldus Manuel Van Oostende van de liberale vakbond.

De drie eerdere voorstellen werden afgelopen week telkens door het personeel weggestemd, maar afgelopen nacht stelde de Zweedse directie voor om de bandsnelheid naar 90 procent te brengen, tot alle voorgestelde maatregels geïmplementeerd zijn. Dat laatste bleek cruciaal om werknemers over de streep te trekken.

10 vrachtwagens minder
Concreet betekent het dat (tijdelijk) tien vrachtwagens per dag minder van de band zullen rollen. "De snelheid van de ketting wordt verlaagd tot er voldoende nieuw personeel is aangeworven en opgeleid", verduidelijkt Van Oostende.

Om de werkdruk te verlagen zal extra personeel worden aangeworven, bevestigt het bedrijf. Er komt ook een test met extra personeel om de arbeiders toe te laten ook in piekperiodes verlof te nemen.

Alle arbeiders van de Gentse truckfabriek krijgen ook een premie van 500 euro, verduidelijkt woordvoerster Vera Bostijn.

Het akkoord betekent dat de staking, die dinsdag begon, afgelopen is. Maandag wordt normaal het werk hervat. Door de staking vond een geplande productie van 744 zware vrachtwagens niet plaats.

Aan de stemming namen 1.224 personen deel.

2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Stefan Verbeke

    Spijtige zaak ! Zal niet lang meer duren vooraleer Volvo de deuren sluit in GENT ... Eigen schuld ....

  • jomamet jomemet.

    Goed nieuws. Hopelijk leren beide partijen ervan om een herhaling te vermijden.