Weyts belt De Wever over uitgebrande campagnewagen

Terwijl Bart De Wever vanochtend onderweg was naar Planckendael voor de familiedag van de N-VA bracht Ben Weyts hem telefonisch op de hoogte van zijn uitgebrande campagnewagen. Onbekenden staken die vannacht in brand.

"Ik ben geschokt", zegt Weyts. "De voorbije weken werden voortdurend affiches van mij beklad en nu grijpt men naar nog drastischere maatregelen om ons het leven zuur te maken." Op de vrachtwagen was een karikatuur van Weyts geplakt. De militanten hadden de vrachtwagen langs de Lotsestraat geparkeerd in de Beerselse deelgemeente Lot, waar heel wat chauffeurs langs rijden omdat het aan het op- en afrittencomplex ligt. Om 4.30 uur brak de brand uit. De Halse brandweer kwam ter plaatse maar de vrachtwagen is wel helemaal verloren. In de laadruimte lag hout, tafels en werkmateriaal opgeslagen van de voorbije plakcampagne.

Weyts is er niet meer gerust in. "Mijn vrouw vreest het ergste", zegt hij. "Als tegenstanders ons nu ook al zo willen treffen, moeten we dan echt politiebescherming krijgen? Op die vrachtwagen stond niets provocerends. Ik begrijp dus niet waarom die brand gesticht werd." In de nacht van vrijdag op zaterdag ging ook al een Renault Twingo in vlammen op in de Kerkhofstraat die vlakbij gelegen is. Weyts vertrok vanochtend met wat vertraging naar de familiedag van N-VA in Planckendael. De politie van Beersel weigert alle commentaar.

"Elke politieke gebeurtenis, elk politiek incident heeft zo kort voor de verkiezingen een groot politiek gewicht", zegt VTM NIEUWS-reporter Jan Demeulemeester in Brussel. "Zeker zo'n drieste aanval als die op de campagnewagen van Ben Weyts. Niet alleen N-VA, ook Vlaams Belang kreeg vannacht met verkiezingsvandalisme te maken. De voorruit van een bestelwagen van de partij werd ingeslagen. Bovendien laat de partij weten dat zij regelmatig met dergelijk vandalisme te maken krijgt."

Lees meer