Ben Weyts als studiogast bij VTM Nieuws op 9 februari 2020
VTM Nieuws Ben Weyts als studiogast bij VTM Nieuws op 9 februari 2020

Weyts wil af van automatische erkenning van scholen

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts wil scholen in de toekomst pas erkennen na een voorafgaande screening. Dat zei hij vanmiddag in Het Nieuws van VTM. De minister wil ook niet scholen opgezadeld worden met het uitdelen van gratis condooms. “Stop daarmee." 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vandaag is er een automatische erkenning van scholen. “De inspectie komt pas achteraf controleren of alles wel goed loopt. Ik wil dat omdraaien, zodat je eerst een erkenning moet krijgen van de Onderwijsminister en dan pas aan de slag kan”, aldus Weyts.

Hij wil ook een betere samenwerking met de Staatsveiligheid. “We willen op voorhand weten of er problemen zouden kunnen zijn op vlak van radicalisering, respect voor de mensenrechten en financiering vanuit het buitenland.”

Condooms

Weyts kwam tijdens Het Nieuws ook terug op de Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsaf­breking. Die pleitte er afgelopen week voor om anticonceptie gratis te maken tot 35 jaar. De commissie vindt ook dat er gratis condoomautomaten moeten worden geplaatst in de scholen.

Weyts staat niet achter die aanbeveling. "We moeten zorgen dat onze leraars kunnen lesgeven. Dat is hun kerntaak en al het andere, zoals gratis condooms uitdelen, hoort daar niet bij", aldus de minister.

Leerkracht secundair onderwijs was eerder al een knelpuntberoep. Sinds kort staat ook leerkracht lager onderwijs op de lijst. "We willen zorgen dat het beroep veel aantrekkelijker wordt, met in eerste instantie meer respect en minder lasten", aldus Weyts.

111 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny janssens

    De afbraakwerken van NVA duren al meer dan 5 jaar, wanneer wordt er iets opgebouwd?

  • Christine Laevers

    Hij heeft gelijk : eerst een schoolproject goedkeuren en dan pas een erkenning geven. Idem voor de condooms. Moeders met gezond verstand zetten hun puberdochter op de pil, dat is safer dan een puberjongen die klungelt met een condoom.

Lees meer