Ben Weyts.
Photo News Ben Weyts.

Weyts wil miljoen extra bomen in Vlaams-Brabant

Ben Weyts heeft vanmorgen gepleit voor de aanplanting van een miljoen bomen in Vlaams-Brabant in de loop van de komende legislatuur. De minister van Vlaamse Rand voerde in Halle het woord naar aanleiding van de opening van het N-VA-campagnesecretariaat voor de komende verkiezingen.

"De Vlaamse overheid moet zich hierbij in de eerste plaats concentreren op de aankoop van braakgronden die kunnen bebost worden en niet op bosaankopen,  want die leveren geen extra bomen op. Naast een aankoopplan voor dergelijke gronden moet men door middel van financiële stimuli ook private eigenaars van gronden aanzetten om deze te bebossen.” 

“Dit laatste is voor de Vlaamse overheid overigens een veel goedkopere oplossing dan zelf gronden aan te kopen. Ik wil voor dit alles onder meer extra middelen vanuit het boscompensatiefonds. Een miljoen extra bomen voor de hele provincie moet de komende legislatuur de ambitie zijn", aldus Weyts.

Vlaams Randfonds
Weyts herhaalde ook zijn pleidooi voor de creatie van een Vlaams Randfonds om specifieke problemen waarmee de Vlaamse rand kampt te financieren. De minister lanceerde dit voorstel eerder tijdens de studiedag 'Stand van de Rand' eind 2018 in Vilvoorde. 

Dergelijk fonds voorkomt volgens Weyts dat er telkens dient gebedeld te worden bij de bevoegde ministers om de specifieke problemen aan te pakken waar de Rand mee kampt. Denk bijvoorbeeld maar aan de achterstand in de zorg, het voorspelde tekort aan onderwijscapaciteit, de files,... Weyts zou met deze middelen extra geld kunnen toekennen aan collega's die bevoegd zijn voor projecten in de regio.

36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Een eik heeft op een bepaalde leeftijd een wortelgestel met een straal van 30 m. En die andere soorten ? Een miljoen bomen klink zo mooi. Interessanter zou geweest zijn als hij al onderzoek had gedaan over welke bomen. die geplant kunnen worden.

  • Ian Vandenbossche

    Onder 6 jaar nva bestuur is begrotingstekort gestegen tot ongekende hoogte, 8.5 miljard!! Terwijl we langer werken, brugpensioen afgebroken, veel meer betalen voor energie, openbaar vervoer nog slechter en nog duurder werd, supplementen voor geneeskundige zorgen voor velen onbetaalbaar, vlaamse zorgverzekering +100%, ga zo maar door. Waar gaan onze zuurverdiende en afgegeven centen toch naar toe? Alvast niet naar ons, de kiezers. Misschien naar de vermindering rijke vennootschapstaks (nva!)

Lees meer