Photo News

Weyts wil versoepeling afstandsregels in klas: “4 vierkante meter per leerling is groot struikelblok”

De forse versnelling in de heropening van de scholen die de Vlaamse onderwijswereld vrijdag afklopte, stuit op kritiek uit het veld. Vooral de afstandsregels in de klas liggen moeilijk. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) pleit voor een versoepeling. Dat vertelt hij aan De Morgen.

“We willen zoveel mogelijk leerlingen terug naar school halen”, zegt Weyts. “Dat moet veilig én doenbaar zijn. We hebben de voorschriften al op een paar belangrijke punten kunnen aanpassen, om het doenbaar te houden voor de scholen. Maar ik besef heel goed dat de heropening van de scholen op praktisch gebied nog altijd een huzarenstuk blijft. Zo is de regel van vier vierkante meter per leerling voor sommige scholen een groot struikelblok. Samen met de GEES en mijn collega-ministers van de Franse en Duitstalige Gemeenschap bekijk ik of we ook op dat punt niet enige versoepeling kunnen krijgen.”

Afgelopen vrijdag kwam Weyts met de onderwijskoepels, -netten en vakbonden overeen dat zowel in het kleuter-, lager - als secundair onderwijs vanaf 2 juni meer leerlingen zouden mogen terugkeren, als de Nationale Veiligheidsraad het scenario goedkeurt en scholen dat organisatorisch rondgefietst krijgen, tenminste.

Via verschillende kanalen lieten leerkrachten en directeurs de afgelopen dagen weten dat ze die plannen moeilijk haalbaar vinden. Vooral de afstandsregels in de klas (leerlingen moeten elk een oppervlakte van vier vierkante meter krijgen, leerkrachten een van acht vierkante meter, red.) stoot op de grenzen van wat scholen kunnen.

We kunnen ons best doen om kinderen zo ver mogelijk op een comfortabele manier uit elkaar te halen. Als dat niet lukt, dan moet je ze wel iets dichter zetten.

Viroloog Marc Van Ranst

Volgens viroloog Marc Van Ranst is het geen groot probleem om kinderen in de basisschool wat dichter bij elkaar te zetten in de klas, als afstand houden niet lukt. Op de speelplaats is er volgens de viroloog zelfs helemaal geen probleem.

“Er zijn twee dingen die met elkaar in conflict komen: kinderen het schooljaar laten voleindigen en het zo veilig mogelijk maken", aldus Van Ranst in ‘Het Journaal’. “Die afstand zal niet altijd kunnen gegarandeerd worden. Waarschijnlijk wel naar de leerkracht toe, maar die kinderen onder elkaar niet”, aldus Van Ranst. “We kunnen ons best doen om kinderen zo ver mogelijk op een comfortabele manier uit elkaar te kunnen halen. Als dat niet lukt, dan moet je ze wel iets dichter zetten. Maar daarover moet nog gepraat worden.”

“Voor sommige scholen onmogelijk”

Zowel de Antwerpse en Gentse schepenen van Onderwijs, respectievelijk Jinnih Beels (sp.a) en Elke Decruynaere (Groen), signaleerden dat al. “Als we die afstandsregels moeten aanhouden, is het voor sommige scholen onmogelijk”, zegt Beels. “Vandaar onze oproep, zowel uit Gent als Antwerpen, áls van de directies, om die beperking op te heffen en te werken met klasbubbels van 24 leerlingen.”

Lees ook: Alle hens aan dek in de scholen: “We moeten realistisch zijn en ook al verder kijken dan zomervakantie”

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elke Van den Bossche

    Ineens worden onze bubbels ongevraagd uitgebreid naar 24 andere bubbels, die ook elk hun eigen bubbel hebben! En dat kan ineens wel? Dat is spelen met onze gezondheid! De leerkrachten moeten beschermd worden, maar de ouders dan niet? Wij zitten beiden in een risicogroep! In september doet dit probleem zich weer voor en tegen dan moeten scholen een andere oplossing hebben dan alle kinderen terug bij elkaar te zetten. Investeren in meer lokalen /klascontainers en leerkrachten?

  • frans ornelis

    weyts is de marionet van de scholen hij zegt wat. de scholen reageren en wuyts veranderd van gedacht hij zegt gewoon wat de scholen hem opdragen want hij kent er niets van

Lees meer