Geert Wilders.
REUTERS Geert Wilders.

Wilders: "Annemans en Dewinter zijn geen racisten"

"Ik heb veel respect voor de manier waarop zij voet bij stuk houden, ondanks dat moeilijke cordon sanitaire." In een interview met De Zondag breekt PVV-voorzitter Geert Wilders een lans om de verkettering van het Vlaams Belang te stoppen.

Wilders' PVV gaat in het Europees Parlement samenwerken met Vlaams Belang, een partij die in zijn vorige hoedanigheid als Vlaams Blok veroordeeld werd voor racisme. De excentrieke Nederlandse politicus ziet geen graten in dat gegeven. "Het Vlaams Blok is veroordeeld, het Vlaams Belang niet. Ik heb al vaak met Gerolf Annemans en Filip Dewinter gesproken, dat zijn geen racisten. Vlaams Belang is de enige partij in Vlaanderen die net als de PVV strijdt tegen de islamisering en tegen de Europese Unie."  

Over zijn motivatie om uit de Europese Unie te stappen is Wilders formeel. "Brussel staat voor alles wat ik niet wil. Die Europese commissarissen zijn niet verkozen door het volk, maar hebben in Nederland meer te zeggen dan wij. Dat is principieel onjuist." Volgens de PVV-voorzitter dwingt Europa ons onze belastingen te verhogen en te besparen op bijvoorbeeld zorg, "maar geeft ze wel geld aan Griekenland en Cyprus." En dat willen de Nederlanders niet, meent Wilders. "Wij willen uit de Unie én uit de eurozone. Zwitserland is een voorbeeld van hoe het wel moet."

Het Vlaams Blok is veroordeeld, het Vlaams Belang niet. Ik heb al vaak met Gerolf Annemans en Filip Dewinter gesproken, dat zijn geen racisten.

Geert Wilders

Lees meer