2 Personeel van een rusthuis in Chatelet, in de provincie Henegouwen, wordt getest op Covid-19.
Photo News Personeel van een rusthuis in Chatelet, in de provincie Henegouwen, wordt getest op Covid-19.

Woonzorgcentra testen op eigen houtje bewoners en personeel: “Niemand weet hoe erg het is”

Omdat de testen van de overheid uitblijven, zijn tal van woonzorgcentra (wzc's) op eigen initiatief begonnen met het testen van bewoners en personeel. Iedereen. "We hebben geen nood aan steekproeven. Collectief testen is geen vrijblijvende vraag, maar een dringende eis", klinkt het in Het Nieuwsblad.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In Antwerpen hebben deze week bijvoorbeeld twee wzc's die al drie weken in quarantaine zitten, op eigen kosten tests uitgevoerd. Bij één blijkt dat minstens 25 procent van de bewoners en 21 procent van het personeel besmet is, ook zonder symptomen te vertonen. Eerder deze week raakte bekend dat op een afdeling in Wingene 13 van de 15 geteste bewoners positief waren, ook daar zonder ook maar een symptoom te vertonen.

Volgens de krant werden onder meer in Antwerpen, Ronse, Genk en verschillende West-Vlaamse gemeenten volledige instellingen getest, buiten de overheid om. En niet alleen de bewoners, maar ook het personeel.

Intussen kunnen wzc's voortaan een premie tot 1.000 euro per dag krijgen om de crisis op managementniveau de baas te kunnen. "Wanneer een voorziening plots met een grote uitbraak wordt geconfronteerd, dan zet dat grote druk op de werking", beseft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Via de inzet van de medische reserve en thuisverpleegkundigen kan bijkomend personeel ingeschakeld worden. Maar ook de volledige werking moet verzekerd blijven. Daarom geven we hen ook extra ondersteuning om de zorgcontinuïteit te organiseren en garanderen.”

Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro begrijpt dat bepaalde woonzorgcentra op eigen initiatief iedereen testen, maar raadt aan om de teststrategie die de overheid vastlegt, te volgen. Dat zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet in een reactie. De premie die wzc’s kunnen krijgen voor managementondersteuning noemt ze op zich een goed initiatief, maar dit mag niet losstaan van voldoende beschermings- en testmateriaal, klinkt het. 

Lees ook:

In het rusthuis regeert de angst: “Nu zie je de gevolgen van twee weken zonder degelijk beschermingsmateriaal” (+)

Komen zwaarlijvige coronapatiënten sneller op intensieve terecht? Experts leggen uit (+)

2 Wouter Beke (CD&V), minister van Welzijn.
BELGA Wouter Beke (CD&V), minister van Welzijn.

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chris Hom

    Het nalaten van iedereen te testen in deze crisistijd zorgt voor angst en onzekerheid bij de bevolking. Hier schiet de regering schromelijk te kort want ook al hou je sociale afstand dan nog komt het moment dat je terug het "normale" leven hervat en dàn is het belangrijk om te weten of je immuun bent of alsnog kan besmet worden want het virus zal sluimerend aanwezig blijven.

  • Sven Stolk

    De rampen zitten niet in het ziekenhuis waar alles geregistreerd wordt maar wel bij de gerespecteerde hoogbejaarden waar die mensen vol angst aftellen wanneer het aan hun is omdat daar te weinig veiligheid is. Idem voor hun zorgmensen die elks een gezin hebben.. de vraag moet zijn of mensen met Corona in een zorghuis nog naar het ziekenhuis voor hulp worden gebracht? Moeten je ouders maar zijn. Ik ben ze al jong kwijtgeraakt en begrijp bezorgdheid van hun kinderen. Ziekenhuis prio 1 is nu. Ok?

Lees meer