De Block op de voorstelling van 'haar' zorgplan.
PHOTO_NEWS De Block op de voorstelling van 'haar' zorgplan.

Wordt Maggie De Block nieuwe minister van Volksgezondheid?

Asiel en migratie was slechts een amuse-gueule. De plat préféré van electoraal goudhaantje 'Maggie' is Volksgezondheid. Met deze expliciete sollicitatie willen de liberalen zich profileren als een 'warmer' alternatief voor N-VA.

Vastberaden en met de sloophamer al in de hand aast De Block op de zorgpost, sinds mensenheugenis toebedeeld aan links. Het doel is duidelijk: 'dokter Maggie' moet orde op zaken stellen. De wachtlijsten moeten aangepakt, de administratie eenvoudiger. En vooral: de verspilling moet eruit.

Open VLD heeft gisteren haar zorgplan in rust- en verzorgingstehuis Heydeveld in Opwijk voorgesteld. De plaats waar De Block jaren als huisarts kwam. De Blocks no-nonsenseaanpak zal onze gezondheidszorg volgens de liberalen weer zuurstof geven. "Ons huidig systeem is vijftig jaar oud. Het is tijd voor herbronning. Ik heb dat ook gedaan toen ik vijftig werd", klinkt het vandaag in De Standaard.

Artsen verkiezen N-VA
Open VLD heeft eerder al aangegeven tegen 2019 3,5 miljard te willen besparen in de zorg dankzij efficiëntiewinsten, maar gisteren hebben de liberalen vooral hun 'warme' kant, zeg maar hun 'Maggie'-kant, getoond. De partij wil tegen 2019 300 miljoen euro extra investeren in de zorg voor mensen met een handicap en 50 miljoen euro in ouderenzorg.

En de liberalen plaatsen dus nu hun paradepaardje eigengereid in poleposition voor de zorgpost. Daarmee wil Open VLD het verschil met haar grootste concurrent op rechts, N-VA, benadrukken. Maar als de Vlaams-nationalisten 'incontournable' voor de federale regeringsvorming worden, komt hun gezondheidsspecialist Louis Ide naar voren op de ministershortlist. In een rondvraag bij de Vlaamse artsen blijkt immers dat 39 procent Ide verkiest als opvolger van Laurette Onckelinx (PS). Of hoe rechts een links bastion kaapt.

Lees meer