illustratiebeeld
REUTERS illustratiebeeld

Exclusief voor abonnees

Wordt reizen duurder met alleen nog TUI aan boord?

Moeten we vrezen dat reizen duurder wordt? Als ook de Belgische afdeling van Thomas Cook over de kop zou gaan, blijft hier alleen nog TUI als grote speler over. Al zou dat monopolie reizen niet perse duurder maken, zo menen experts.

“Met enkel Thomas Cook en TUI als écht grote spelers, was België tot vandaag al een uitzondering op de uitzonderingen”, zegt Koen Van den Bosch van de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus. “Moet Thomas Cook ook hier haar activiteiten stopzetten, blijft na het verdwijnen van Sunair in 2000 nog maar één speler over. En zo’n monopolie is niet altijd een goede zaak, niet in het minst omdat zo de keuzevrijheid nog meer wordt beperkt.” Over hoe de reismarkt precies zal evolueren, is het volgens Van den Bosch nog ‘koffiedik kijken’.

Concurrent weg, prijs omhoog? Reisspecialist Jan Peeters vreest niet dat het zo’n vaart zal lopen. “De strijd tussen Thomas Cook en TUI was misschien wel de meest zichtbare, maar de échte concurrentie zit toch vooral in de combinatie van lagekostenluchtvaartmaatschappijen, de ontelbare online aanbieders – vakantiehotels weten ook dat ze met aantrekkelijke promo’s de klant rechtstreeks kunnen bereiken - en boekingplatforms als Booking.com, Expedia en Airbnb”, weet de man achter reisvakblad Travel 360°. 

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jörgen De Wit

    Ik reis al jaren met Tui.nl het vroegere Arke.nl en ik ben daar heel tevreden over. Trouwens in België spreken ze je standaard in het Frans aan en mag je blij zijn dat je mee mag, althans dat gevoel heb je op Zaventem. Op Schiphol ben je een "gast" en behandelen ze je ook zo.

  • vangeel guido

    De.paradijsen worden weer goed gevuld. En ben je net nu op reis ben je het dubbele kwijt.De CEO zal geen boterham minder eten.

Lees meer