2
BELGA

Wouter Beke (CD&V): "Ik weiger te geloven dat we op een dalende roltrap zitten"

"Als een partij die vijf jaar geleden met moeite de kiesdrempel haalde nu de grootste van Vlaanderen is, bewijst dat vooral hoe snel de dingen kunnen veranderen." In een interview in onze weekendkrant toont CD&V-voorzitter Wouter Beke zich niet bezorgd over 25 mei.

"Het zou dwaas zijn om in puur electoralisme te vervallen, met focusgroepen proberen te achterhalen wat een meerderheid wil en daar vervolgens een programma op te bouwen." Dat de Vlaams-nationalisten nu surfen op zelfvertrouwen laat Beke niet aan zijn hart komen. "Ik geloof heilig dat je er uiteindelijk alleen komt door trouw te blijven aan je fundamenten."

Toch blijft het voor Beke wennen: bij de Vlaamse verkiezingen in 2009 was CD&V immers nog de grootste partij. "Het tij kan snel keren, in twee richtingen. Dat is de vrije kiezer, die van zuil en traditie losgezogen is, en daar heb ik ook geen probleem mee. Maar door wie laat hij zich dan wel leiden en vooral: is dat echt zoveel beter?"

Hippe Dalrymple
Dat het conservatisme momenteel in menig Vlaamse huiskamer furore maakt, dat kan er bij Beke niet in. "Theodore Dalrymple is hip, ja. Er zijn weinig Vlamingen die hem gelezen hebben, maar zijn denken maakt toch school. 'Het zal wel je eigen fout geweest zijn als je er nu zo voor staat.' En natuurlijk bestaat er iets als persoonlijke verantwoordelijkheid, en mag je daar ook op aangesproken worden. Maar daarnaast zijn er mensen met een beperking, die ziek zijn. Die mogen meer terugverwachten dan anderen."

Uitlatingen als die van Jan Jambom (N-VA) over leefloonuitkeringen: daar past Beke voor. "Mensen niet verbannen naar een leefloon, een instelling of een rusthuis, maar hen zo lang en zo veel mogelijk blijven betrekken in de samenleving." Dat is volgens de CD&V-voorzitter de boodschap.

Lees het volledige interview met Wouter Beke in StemDM, de verkiezingsbijlage van De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

2
De Morgen

Lees meer