Wouter Van Besien is niet mals voor zijn partij.
Photo News Wouter Van Besien is niet mals voor zijn partij.

Wouter Van Besien messcherp voor campagne Groen: “Misgegaan toen we begonnen te zwalpen”

Een interne nota van Wouter Van Besien legt pijnlijk bloot waar de campagne van Groen misliep. "We kwamen in de problemen toen we begonnen te zwalpen", schrijft Van Besien in een paginalange analyse die de oud-partijvoorzitter rondstuurde naar de brede top van Groen en zijn gewezen fractie in het Vlaams Parlement. Dat meldt De Standaard, die de tekst kon bemachtigen.

Ook Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen berichten over de nota.

"Mijn inschatting is dat we de laatste maand duidelijk kiezers verloren hebben", schrijft Van Besien. "Op onze sociale, linkse flank hebben we klappen gekregen. Over de bekommernissen van mensen met minder geld of met meer noden hoorde men ons te weinig." 

Van Besien stelt dat Groen moet kiezen tussen twee profielen: "een klimaatpartij" of "een brede progressieve partij", die op een "eigentijds-linkse manier" ingevuld wordt. "Het is niet aan ons om de bezitters van salariswagens te culpabiliseren", klinkt het.

Gedetailleerd klimaatplan

Al vroeg in de campagne kwam Groen met een erg gedetailleerd en doorgerekend klimaatplan, wat de partij kwetsbaar maakte. Van Besien verdedigt die keuze. "Groenen worden nog steeds te gemakkelijk afgeschilderd als dagdromers, slechte bestuurders, politici met goede ideeën maar te weinig concrete haalbaarheid." 

Maar in de discussie over de bedrijfswagens werd die lijn niet doorgetrokken, zegt hij. "We kwamen in problemen toen we te weinig concreet waren of begonnen te zwalpen, niet omdat we té concreet waren.”

258 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Moehmena Rahous

    klimaatpartij, brede progressieve partij, eigentijds-linkse manier, salariswagens culpabiliseren... wat een walgelijke, onbegrijpelijke wollige praat !! Dit is de meest rond-de-pot-draaiende politieker. En 'dat' zou opkomen voor de minst begoeden in Vlaanderen ? Mensen toch, Groen ? Stemden jullie daar echt voor ? Om wat te realizeren in Vlaanderen ? Waanideeen ? Steek die man, Wouter Van Besien, in een centrum, zodat die met beide voeten op de grond komt voor hij zichzelf verwondt.

  • Dan Midden

    idd, in 2000 zat hij op het kabinet pairon en begon de affaire met de visa kaarten, superdure douches, huren van sociale woningen door dik betaalde agalev politici etc. Sinds dat moment was het voor de burger duidelijk dat het demagogen zijn die enkel aan eigenbelang denken en milieu als beste verkooptruc proberen te verslijten. Beste voorbeeld is hoofdkwartier groen te antwerpen, nergens groene energie, groendaken, hoogrendementsglas te bespeuren, enkel asfalt en PVC dakdekking...

Lees meer