Sven Gatz en Gwendolyn Rutten
Belga Sven Gatz en Gwendolyn Rutten

Wrevel bij Open Vld: Rutten stuurt kat naar congres, Gatz bekent spanningen met partijtop

Brussel heeft een regeerakkoord, maar bij Open Vld is er wrevel. Gatz en Vanhengel zouden te weinig hebben binnengehaald. “Maar op een gegeven moment moet je kiezen. Niet voor je postje, niet voor jezelf, maar voor een positief project voor de stad”, zei Sven Gatz in De Ochtend op Radio 1.

In de laatste rechte lijn werd het nog een zware bevalling in Brussel. Reden: de verwoede pogingen van Open Vld-voorzitter Rutten om MR aan boord te halen, terwijl haar Brusselse onderhandelaars - Sven Gatz en Guy Vanhengel - de gesprekken net versnelden. De kritiek dat de twee altijd hun eigen zin doen, klinkt steeds luider. Rutten kwam uiteindelijk niet meer naar het congres en organiseert geen partijbureau om Gatz aan te duiden als minister: ze moeten hun plan nu maar trekken.

De zes partijen keurden gisteren op hun congressen het regeerakkoord goed. Maar bij Open Vld stemde liefst 30 procent tegen - velen vinden dat er te weinig is binnengehaald. Vlaams minister Gatz, die ook Brussels minister wordt, benadrukt dan wel dat "alle stappen" gezet zullen worden om 5G uit te rollen - een dossier waarbij Open Vld in de vorige legislatuur in het zand beet - maar in het regeerakkoord staat dat er éérst nog altijd een milieu-en gezondsheidsbeoordeling moet komen.

Spanningen

Gatz, die vandaag de eed aflegt als minister in de Brusselse regering, geeft toe dat er spanningen zijn tussen de Brusselse Open Vld en de nationale partij na het afsluiten van het Brusselse regeerakkoord. “Het is duidelijk dat er spanning is tussen de Brusselse afdeling en de nationale partij. Maar op een gegeven moment moet je kiezen. Niet voor je postje, niet voor jezelf, maar voor een positief project voor de stad”, zegt hij in De Ochtend.

Het partijcongres van de Brusselse Open Vld duurde gisteravond dan ook langer dan gewoonlijk, en partijvoorzitter Gwendolyn Rutten was een opvallende afwezige. Waarnemers spreken over een breuk tussen Open Vld Brussel en de rest van de partij.

Vijf pogingen

Gatz benadrukt dat hij en zijn Brusselse partijgenoten tot vijf keer toe geprobeerd hebben de andere partijen ervan te overtuigen om ook MR mee aan tafel te krijgen, maar dat dat helaas niet gelukt is. Hij wijst erop dat ook Ruttens eigen poging om de zusterpartij de regering in te loodsen op niets uitdraaide.

Gatz wuift de kritiek weg dat het Brusselse regeerakkoord te links en te weinig liberaal zou zijn. Hij en zijn partijgenoten hebben wel degelijk voldoende liberale elementen binnengehaald, klinkt het. Hij wijst onder meer op de uitbreiding van de metro, de focus op meertaligheid, de verlaging van de registratierechten, de aanpassing van de successierechten en de uitbouw van een 5G-netwerk.

Of het nog goedkomt tussen Gatz en Rutten? Daar heeft de Brusselaar alle vertrouwen in. “Alles komt uiteindelijk altijd goed. Ik heb al veel meegemaakt, en dit is relatief”. Er zal alleszins nog een contact moeten plaatsvinden tussen Rutten en Gatz. De Brusselaar is immers momenteel nog minister in de Vlaamse regering. “Als de vraag zou zijn dat ik geen Vlaams minister meer kan zijn, dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Ik heb geen enkele ambitie om beide posten te combineren”, luidt het. Al moet volgens Gatz worden bekeken “hoe ingewikkeld men het wil maken” en voor enkele weken een nieuwe minister lanceren. Daarom zou hij, in de periode van lopende zaken, beide functies nog enkele weken kunnen combineren.

Lees meer