2
BELGA

ZEB wil zelf zwarte lijst met winkdeldieven aanleggen

Kledingketen ZEB neemt zelf het heft in handen en plant een zwarte lijst met winkeldieven, buiten politie en justitie om. De keten verliest jaarlijks 2 miljoen euro aan omzet door winkeldiefstallen.

Personeelsleden hebben dit jaar alleen al zo’n duizend dieven kunnen betrappen. Hun gegevens gaan steevast naar politie en gerecht, maar gerechtelijke vervolging blijft uit, zucht oprichter Luc Van Mol.


Gezichtsherkenningssoftware 
Om het omzetverlies door diefstal te counteren denkt hij aan een zwarte lijst in samenwerking met andere retailers. Als iemand op heterdaad betrapt wordt en deze persoon en/of zijn nummerplaat duidelijk herkenbaar is op camerabeelden, komt deze op een zwarte lijst terecht. Als het individu dan in de toekomst nog een ZEB-winkel binnenstapt, zou deze dan aan de hand van gezichtsherkenningssoftware als verdacht persoon staan geseind. Een signaal voor het personeel om de aandacht te verscherpen, klinkt het. CEO Van Mol beseft dat de huidige wetgeving dit niet toelaat, maar hij pleit ervoor een wettelijk kader te creëren.

ZEB-personeelsleden krijgen nu al speciale trainingen waarin geleerd wordt hoe om te gaan met winkeldieven. Iemand vasthouden of iemand aanraken, doet het personeel uit veiligheidsoverwegingen niet. Dat laten ze over aan de politie, die eerst ter plaatse moet komen.

2 Luc Van Mol, oprichter en CEO van de ZEB-keten.
Benny Proot Luc Van Mol, oprichter en CEO van de ZEB-keten.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Moehmena Rahous

    Waar politie en justitie falen zorgt de burger zelf voor orde. Gezichtsherkenningssoftware gebruikt men volop in het verkeer, luchthaven, financiele sector, smartphones, enz... Perfect haalbaar en betaalbaar initiatief om winkeldieven te ontmoedigen, waardoor onkosten verminderen. Uiteraard, aangeven voor het binnen komen van de winkel. Verder niets onwettig doen. @Yvan Lindekens: bent u God, Die feilloos bepaalt wat mag en niet mag ?

  • Yvan Lindekens

    Het is niet aan winkeliers om parallelle justitie te organiseren.

Lees meer