Adoptiekinderen in Kinshasa
AP Adoptiekinderen in Kinshasa

Zes Congolese adoptiekinderen dan toch aangekomen in België

Zes Congolese kinderen die door Belgische gezinnen werden geadopteerd, zijn na maandenlange blokkering maandag dan toch vertrokken naar België. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De kinderen zaten sinds november in Kinshasa geblokkeerd omwille van een Congolees moratorium op adopties. Om kwart voor zes zijn ze aangekomen in Zaventem.

De kinderen zijn in Kinshasa vertrokken aan boord van een vlucht van Brussels Airlines. Ze kwamen vanochtend aan in Brussel.

"Verschillende diplomatieke stappen bij de Congolese overheid hebben hun vruchten afgeworpen", zegt Reynders. De minister begrijpt dat de Congolese overheid ervoor heeft willen zorgen dat deze adopties in de best mogelijke omstandigheden zouden plaatsvinden om de kinderen te beschermen, maar herhaalt dat België strenge en strikte procedures volgt.

In november had de Congolese regering een moratorium ingesteld op internationale adopties tot september omdat er een vermoeden bestond van fraude en mensenhandel. De adoptieouders van zeven weeskinderen konden hun kind daarom niet mee naar huis nemen en zaten sindsdien in de Congolese hoofdstad geblokkeerd, ondanks gunstige gerechtelijke uitspraken in België en Congo. Een Belgische vrouw belandde zelfs in de cel omdat ze met haar adoptiekind het land probeerde uit te vluchten. Zij is nog steeds aangehouden, zo meldt VRT.

Lees meer