Karolien Coenen

Zone 30 te vaak genegeerd: 540 boetes per dag

In de eerste helft van dit jaar heeft de politie 97.000 boetes uitgeschreven voor mensen die te hard reden in een zone 30. Veiligheidsinstituut Vias pleit voor nog meer controles, maar vooral voor betere aanpassingen van het straatbeeld in dergelijke zones.

Dertig jaar na het ontstaan van zone 30 werden in de eerste helft van dit jaar maar liefst 540 boetes per dag opgestuurd naar mensen die te snel reden in een zone 30. 46.000 Belgische chauffeurs reden in een zone 30 tot 10 kilometer per uur te snel. Meer dan 48.000 mensen gingen de bon op omdat ze de snelheidslimiet overschreden met 10 tot 30 kilometer per uur en 32.500 automobilisten werden geflitst aan 40 kilometer per uur te veel of meer.

Onduidelijk aangegeven

Uit een enquête van Verkeersinstituut Vias blijkt dat maar liefst twee op de drie Belgen moeite hebben om de snelheidslimiet in een zone 30 te respecteren. Vaak is dat niet omdat bestuurders hardleers zijn, maar gewoon omdat die zones niet duidelijk zijn aangegeven. “Het is daarom belangrijk dat de infrastructuur aangepast wordt om de snelheden naar beneden te krijgen, maar ook snelheidscontroles zijn zeker belangrijk”, klinkt het bij Vias.

47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erik Desloover

    nu nog de e-bikes beboeten :-( zone 30 is belachelijk in vele gevallen

  • Robert DE REU

    Ik heb het hier al eens eerder vermeld na 50 jaar autorijden slaag ik er nog altijd niet in om 30KM aan te houden in die zone, ofwel moet ik rijden op cruise controle of moet continu op mijn kilometerteller zitten kijken, wat ook de verkeersveiligheid niet bevorderd. Een dikke proficiat aan alle anderen die het zo goed doen en nooit eens over de 30 gaan.

Lees meer