VTM Nieuws

Zoon van Melikan Kucam vrijgelaten onder voorwaarden

Gerechtelijk onderzoek humanitaire visa

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft de 21-jarige zoon van het Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam (44) vandaag vrijgelaten onder voorwaarden. Hij zat sinds eind januari in voorhechtenis in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Melikan Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Het ging om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap. Vader Kucam zou zich laten betalen hebben om mensen op die lijst te plaatsen, maar hij ontkent dat met klem. Hij is nog altijd aangehouden in het onderzoek en verschijnt morgen opnieuw voor de raadkamer in Antwerpen.

“Enkel geholpen met administratieve taken”

De 21-jarige zoon van Kucam wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie en afpersing. Hij verklaarde dat hij zijn vader enkel geholpen had met de administratieve taken in het kader van het opstellen van de lijsten met mensen die in aanmerking kwamen voor zo’n visum. 

Twee weken geleden vond de raadkamer in Antwerpen dat de aanhouding van de zoon niet langer noodzakelijk was voor het onderzoek en werd er beslist om hem onder voorwaarden vrij te laten. Het parket verzette zich daartegen en ging in beroep. De kamer van inbeschuldigingstelling volgde echter het standpunt van de raadkamer en besliste nu dat hij de gevangenis mag verlaten, mits naleving van een aantal voorwaarden.

Een tweede belangrijke voorwaarde is een contactverbod met de betrokkenen in het dossier, inclusief zijn vader. Hij mag hem dus niet gaan bezoeken in de gevangenis, maar hij aanvaardt dat

Advocaat John Maes

Studies hernemen

“Mijn cliënt moet zijn studies hernemen”, zegt zijn advocaat John Maes. “Hij heeft door de voorhechtenis zijn partiële examens gemist, dus hij heeft heel wat in te halen, maar hij is gelukkig een goede student. Een tweede belangrijke voorwaarde is een contactverbod met de betrokkenen in het dossier, inclusief zijn vader. Hij mag hem dus niet gaan bezoeken in de gevangenis, maar hij aanvaardt dat.”

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cecarine De Smet

    Belgische nationaliteit van gans de familie afnemen.

  • Tom Der Kinderen

    Belgische Nationaliteit en alles wat die familie heeft afnemen

Lees meer