Zuhal Demir (N-VA).
Jan Aelberts Zuhal Demir (N-VA).

Zuhal Demir betreurt luchtig Stubru-programma over ramadan

Vanaf dinsdag presenteren Rachid, Mous en Youssef Lamrabat , drie Belgisch-Marokkaanse broers, vijf weken lang op Studio Brussel ‘Ramadamadingdong’, een entertainmentprogramma “over hoe moslims de ramadan in België beleven”. N-VA-politica Zuhal Demir is alvast geen fan van het idee. In een lang bericht op Facebook beschrijft ze wat er volgens haar verkeerd is met een “luchtig programma over de ramadan”.

“Het is geen politiek of religieus programma”, klinkt het bij Studio Brussel, maar een neutrale show over de ramadan als bekend cultureel gegeven. Het is net die neutraliteit waarmee Zuhal Demir het moeilijk heeft. “Het lijkt wel alsof iedereen het wel over de ramadan wil hebben, maar niemand weet waar het echt over gaat: een geloofsbeleving in een godsdienst die mensen wil bekeren en zware beperkingen oplegt. Een godsdienst die worstelt met gelijke rechten voor holebi’s, gelijkheid van man en vrouw, de evolutie van de wetenschap...”, schrijft de N-VA-politica op Facebook.

De ramadan is “een uiting van hoe een religie, de islam, het maatschappelijk leven wil controleren en domineren. Dat moet een bron van diepe bezorgdheid zijn”, aldus Demir.

In plaats van luchtige onderwerpen, stelt ze voor dat het programma topics aansnijdt als het feit dat kinderen op steeds jongere leeftijd gaan vasten en tijdens de ramadan niet eens mogen deelnemen aan zwemlessen omdat ze dan water zouden binnenkrijgen. Of het fenomeen dat meisjes op steeds jongere leeftijd een hoofddoek beginnen te dragen.
 “Hoe gaan we dat verhinderen?”, vraagt Demir. Ze wil ook aandacht voor de denkbeelden van de islam over meisjes en jongens en stelt voor om een ex-moslim aan het woord te laten die vertelt hoe het voelt om verstoten te worden.

“Als ik daarna nog overtuigd ben dat het ‘cool’ is of een ‘topprestatie’ om jezelf uit te hongeren, wil ik er best naar luisteren”, concludeert de politica.

158 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Danny Weckhuyzen

    En maar mensen verdelen ! Respect voor elkaar is de beste lijm die liefde creëert en haat verdrukt. Dat zijn "onze waarden en normen" !

  • Nihal Eken

    Ik denk dat Zuhal Demir de politiek is ingestapt om de islam continu aan te vallen. Hebt u echt niets nuttigers te doen dan dag in dag uit over dit programma te zagen? Iedereen zijn eigen mening over dit progamma, maar get over it als het je niet aanstaat.

Lees meer