Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) legt de eed af.
BELGA Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) legt de eed af.

Zuhal Demir (N-VA) over de klimaatspijbelaars: “Ik vind de straatprotesten welletjes. We hebben het nu wel begrepen”

Zuhal Demir (N-VA) is de nieuwe Vlaamse minister van Justitie, Omgeving, Energie en Toerisme. In een interview met ‘De Zondag’ heeft Demir het onder meer over haar ambities als minister van Omgeving, en over de klimaatspijbelaars. “Ik vind de straatprotesten welletjes. We hebben het nu wel begrepen”, zegt ze.

Of ze geen andere bevoegdheden had verwacht, zoals bijvoorbeeld Inburgering of Werk? “Ik was even geschokt”, geeft ze toe. “Maar ik heb die knop snel kunnen omdraaien. [...] Het is gezond om eens de focus te verleggen. Ik wil niet alleen gezien worden als ‘madam integratie’. Ik kan meer dan dat.”

Bij haar takenpakket hoort nu ook Omgeving, waaronder het klimaatbeleid valt. De voorbije maanden kwamen duizenden jongeren op straat om een ambitieuzer beleid te eisen. “Ik vind het goed dat die jongeren op straat zijn gekomen. Zij hebben dit thema op de agenda gezet. Ik deel hun bezorgdheid. Ik heb ook een dochter van twee”, zegt Demir. “Maar ik vind de straatprotesten welletjes. We hebben het nu wel begrepen.”

Ik hou niet van doemdenken. Dat helpt ons niet vooruit

Zuhal Demir

Demir oppert dat er in het regeerakkoord voldoende maatregelen zijn opgenomen om een drastische daling van CO2-uitstoot te realiseren, “weliswaar zonder zotternijen te doen”. Ze pleit dan ook voor een realistische aanpak van het klimaatprobleem. “Ik hou niet van doemdenken. Dat helpt ons niet vooruit.”

Bekijk ook: Anuna De Wever kondigt nieuwe acties aan

Bekijk ook: Anuna De Wever begonnen aan lange zeiltocht naar Brazilië

114 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jan verbruggen

    Ze heeft het dus duidelijk nog NIET begrepen. En op die 'realistische aanpak' van de overheid zullen we kunnen wachten tot het te laat is. Trouwens, met de populistisch- extremistische ingesteldheid van Demir zal er nooit een evenwichtige oplossing bespreekbaar zijn.

  • Andre De Bleser

    Heel eenvoudige, praktische en werkbare oplossing. Laat alle jeugdige klimaat activisten contact opnemen met hun plaatselijke schepen van milieu en ook alle jeugdbewegingen in hun stad/gemeente. En dan? Waar dit wettelijk ook al kan, plant bomen, struiken en wat ook al nuttig kan zijn om niet alleen de CO2, maar ook het fijn stof uit de lucht te halen. Dan doen zij misschien voor een keer iets nuttig.

Lees meer