Zuhal Demir (N-VA)
Zuhal Demir (N-VA)

Zuhal Demir wil onderzoek naar "wildgroei aan koranscholen”: kinderen leren er wie ‘vijanden’ zijn

Belgische veiligheidsdiensten op de hoogte

Zuhal Demir (N-VA) roept de burgemeesters en de Staatsveiligheid op om werk te maken van gedegen onderzoek naar de "wildgroei aan koranscholen" in België. Dat zegt ze in een reactie op het Nederlandse onderzoek van NRC en Nieuwsuur, waaruit blijkt dat kinderen op salafistische koranscholen onder meer te horen krijgen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen, en dat ze er leren zich af te keren van de Nederlandse samenleving.

Ook onder meer in Genk en in Maasmechelen zou er ongerustheid heersen over de lessen aan koranscholen. Momenteel is er geen controle op wat er in die lessen onderwezen wordt, ook niet door de onderwijsinspectie. De lessen in de koranscholen hebben immers niets met gewone scholen te maken.

"Het is echt geen toeval dat religieus extremisme zich richt op de allerkleinsten, het is geen toeval dat meisjes steeds vroeger gesluierd worden, en het is geen toeval dat kinderen na schooltijd worden geïndoctrineerd met de wreedheid van de sharia", reageert Zuhal Demir (N-VA). "Toen ik als jong meisje opgroeide in Limburg, waren hoofddoeken een zaak van onze oma's. Vandaag is het een zaak van piepjonge meisjes. We gaan er niet op vooruit.”

Onrust bij leerkrachten

Enkele leerkrachten uit het reguliere onderwijs getuigden vanavond in het Het Journaal dat het probleem van radicalisme de laatste twee tot drie jaar is toegenomen. Zo vernemen ze dat kleuters al vanaf het derde kleuterklasje op zaterdag en zondag naar de koranschool gaan. En dat merken ze op school: “Als we in de klas over twee papa’s praten, dan zijn er heftige reacties. Dat moeten wij niet leren. Dat mag niet van Allah, zeggen ze”, zo vertelt een lerares uit een derde leerjaar.

Kinderen vragen mij waarom ik make-up op heb, waarom ik een stuk van mijn been laat zien

leerkracht

“Ze maken mij op de speelplaats ook duidelijk dat we gestraft zullen worden door Allah. Wij leven niet volgens hun normen. Kinderen vragen mij waarom ik make-up op heb, waarom ik een stuk van mijn been laat zien. Ze vinden dat abnormaal dat ik zo van mijn man naar school mag komen. Er zijn zelfs kleuters die mij daar op aanspreken. Die dat raar vinden. Dat komt zeker voor een deel uit de Koranschool.”

Basisschool De Kleurdoos uit Brussel spreekt met ouders, maar leerkrachten getuigen dat dat niet altijd gemakkelijk is. “We merken dat ze erg in hun eigen wereld leven. Zo mogen meisjes bijvoorbeeld niet mee naar de zwemles en krijgen ze hier zelfs een doktersbriefje voor van hun eigen dokter. Ze nemen niet deel aan onze maatschappij. Toen ik begon met lesgeven was dat niet zo erg. De laatste 2 à 3 jaar is dat veel erger geworden.”

“Bewust van de problematiek”

Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) stelt dat in België het salafisme al jaren wordt opgevolgd door de bevoegde veiligheidsdiensten, zoals de Veiligheid van de Staat (VSSE) en het OCAD zelf. “Het salafisme is een van de vormen van extremisme. We zijn ons bewust van de problematiek”, klinkt het. De situatie is in België onduidelijker dan in Nederland, waar er wel moskeeën zijn met een uitgesproken salafistische stempel, bevestigt het OCAD.

Volgens cijfers van de VSSE uit april zijn er in ons land bijna honderd salafistische organisaties, zowel moskeeën, religieuze centra als onderwijsinstellingen. Er worden geen cijfers bijgehouden over hoeveel salafistische organisaties er elk jaar bijkomen, maar er wordt wel een toename waargenomen “van groepen en initiatieven die verbonden zijn aan het salafisme”, liet de Staatsveiligheid toen weten.

Lichtpuntje

De uitgesproken afkeer van imams voor de indoctrinatie van kinderen is volgens Demir wel een lichtpuntje in de reportage van Nieuwsuur. “Zij zijn onze bondgenoten, maar ook zij moeten een stap verder gaan. Hun thuislanden hebben de van oorsprong Westerse Universele Rechten van de Mens vervangen door de ‘Verklaring van Caïro’, een document dat zich baseert op de sharia, en het verwerpen van de vrije meningsuiting en de gelijkheid van man en vrouw”, legt Demir uit. “Daar moeten onze moskeeën en verenigingen ondubbelzinnig afstand van nemen en controle op toestaan. Ze moeten geld en invloeden uit die landen weigeren. En wie dat weigert, moeten we behandelen als deel van het probleem en bestrijden met alle wettelijke middelen.”

Meerkeuzevragen over type doodstraf

Nieuwsuur en NRC hebben onderzoek gevoerd naar onderwijscentra die salafistisch zijn of sterk door het salafisme worden beïnvloed. Daaruit blijkt dat docenten een rechtssysteem met straffen uit de sharia, de islamitische wetgeving, verdedigen. Daarnaast leren kinderen er welke mensen ‘vijanden’ of ‘ongelovigen’ zijn. De kinderen krijgen er ook invuloefeningen en meerkeuzevragen, waarbij ze moeten kiezen tussen straffen als zweepslagen, stenigen, of doden met een zwaard. Verder onderwijzen docenten er dat moslimjongeren moéten vertrekken uit dit “ongelovige land” naar een islamitisch land.

Nieuwsuur en NRC identificeerden minstens vijftig onderwijsplekken die salafistisch zijn of er sterk door worden beïnvloed. Zo volgen er naar schatting meer dan duizend kinderen ‘s avonds of in het weekend islamitische lessen. Ook de Nederlandse inlichtingendienst AIVD waarschuwde in zijn jaarverslag al dat het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam, binnen het informele islamitische onderwijs steeds invloedrijker wordt. 

76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Van Den Berghe

    Absolut geen islamitische instellingen in gans Europa dit spaart ons een pak leed.

  • Jan Desmet

    Een pluim voor Denemarken. De Belgische politiek meute slaapt veder en straks met de mond open als rechts nogmaals naar rechts oprukt. Politiekers, watjes !!

Lees meer