Zware boetes voor burgemeester en schepenen Destelbergen

De correctionele rechtbank van Gent heeft de burgemeester en twee schepenen van Destelbergen veroordeeld tot geldboetes van 11.000 euro voor het uitvoeren van werken zonder bouwvergunning. De beklaagden lieten onder meer zonder vergunning enkele eeuwenoude beuken rond het gemeentehuis vellen.

De feiten dateren van voor 2005 en omvatten onder meer de heraanleg van het kerkplein in Destelbergen en de aanleg van een parking aan het gemeentehuis. Volgens de verdediging was geen bouwvergunning noodzakelijk, maar de rechter zag dat anders.

"Hun geloofwaardigheid als gezagdragers is aangetast door de hogere overheid voor voldongen feiten te plaatsen", aldus de rechtbank.

Burgemeester Marc De Pauw en schepen van Openbare Werken Georges Heerman werden veroordeeld tot 11.000 euro effectieve boete. Schepen van Ruimtelijke Ordening Raymond Luyckx kreeg dezelfde boete, waarvan de helft met uitstel. Ook twee aannemers kregen dezelfde boete opgelegd. Het groencomité van Destelbergen, dat zich burgerlijke partij had gesteld in de zaak, kreeg een schadevergoeding toegekend.

Economisch gewin
"De bedrijven kunnen zich niet verschuilen achter het feit dat ze enkel in opdracht handelden", zei de rechter. "Ze streefden duidelijk enkel economisch gewin na."

Heerman is niet te spreken over de uitspraak. "Wij hadden telkens enkel de veiligheid en het comfort van de burger voor ogen. Als op een bepaald moment bijvoorbeeld een put van een meter diep ontstaat aan het kerkplein en blijkt dat de riolering kapot is, dan moet je reageren en kan je niet wachten op een vergunning. We kregen zelfs toestemming van de overheid om alvast te beginnen in afwachting van de vergunning. Op Laarnebaan was die vergunning zelfs niet nodig. We hebben er enkel een haag geplaatst om de fietser beter te beschermen."

"Ik vraag me af of dit geen politieke afrekening is", vervolgt Heerman. "Na een onderzoek van liefst acht jaar valt de veroordeling uiteindelijk toevallig vlak voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen start."

Heerman gaat sowieso in beroep. "Zelfs met een boete van 1 euro had ik niet kunnen leven." De Pauw geeft liever geen commentaar. Maar ook hij en schepen Luyckx gaan wellicht in beroep. (belga/adha)

Lees meer