PHOTO_NEWS

Zware technische problemen in Brusselse kiesbureaus

In Brussel hebben zich de voorbije nacht zware technische problemen voorgedaan met het programma dat de voorkeurstemmen berekent. De FOD Binnenlandse Zaken besliste daarom om de bekendmaking van de resultaten in 17 Brusselse gemeenten op te schorten. Het defecte programma werd voor het eerst gebruikt bij deze verkiezingen, aldus de FOD. Uit veiligheid werden ook de andere stemresultaten niet meegedeeld.

Voor het euvel de kop opstak, was duidelijk dat de stemming aan het kantelen was, naarmate er meer resultaten bekend raakten. In afwachting van de eindresultaat, alvast deze voorlopige uitslagen:

De PS ligt met 506 bureau's op een totaal van 717 op kop bij de Franstaligen, met 26 procent. De socialisten doen het vooral goed in de kantons van Brussel-stad en Schaarbeek. Op de tweede plaats staat de MR (22,5 procent), fors minder dan de 29,8 procent bij de vorige stembusgang toen de liberalen nog samen waren met het FDF. Die partij bekleedt de derde plaats (15,6 procent), gevolgd door cdH (11,6 procent), Ecolo (10,6 procent) en PTB*PVDA-GO (4 procent).

Bij de Vlaamse stemmen ligt Open Vld op kop (27,6 procent), voor Groen (19,5 procent), sp.a (18,2 procent), N-VA (16,7 procent), CD&V (11,2 procent) en het Vlaams Belang dat voorlopig nipt de kiesdrempel haalt (5,1 procent).

Lees meer