Zwart weekend op Franse snelwegen: al bijna 7 uur extra aanschuiven tot aan de Spaanse grens

Het is een “zwarte” dag voor het vakantieverkeer op de Franse wegen. Rond deze tijd verwacht mobiliteitsorganisatie VAB zowat 800 kilometer file op de Franse wegen. Vooral op de routes naar het zuiden is het extra druk. Zo moeten vakantiegangers op de route via Luxemburg en Lyon tot aan de Franse grens intussen al 6 uur en 45 minuten extra rekenen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op het piekmoment stond er 720 kilometer file op de Franse wegen. Dat is ‘maar’ 20 kilometer meer dan de piek van 4 augustus vorig jaar, maar dat komt volgens VAB vooral omdat het terugkerende verkeer voorlopig beperkt is gebleven.

Zeker op de routes naar het zuiden blijft het lang aanschuiven. Wie via Luxemburg en Lyon naar de Spaanse grens wil rijden, moet bijvoorbeeld 4 uur 30 minuten extra rekenen. Alleen al op het stuk tussen Lyon en Orange is het meer dan 2 uur extra aanschuiven. Op de as tussen de Spaanse grens, Bordeaux, Parijs en Lille is het meer dan een uur extra aanschuiven.

Ook in Duitsland is het bumperkleven op een aantal assen naar het zuiden. Zo moeten automobilisten op de as Würzburg-München-Salzburg (Oostenrijk) 1 uur 45 minuten extra rekenen en ook tussen Frankfurt, Wülsburg en Ulm is het meer dan een uur aanschuiven. In Oostenrijk is het vooral aanschuiven tussen Salzburg en Villach. Daar moeten automobilisten 2 uur extra rekenen.

Ook in Zwitserland en Oostenrijk moeten vakantiegangers vaak een uur of meer extra aanschuiven. Zo is het in Oostenrijk meer dan een uur aanschuiven aan de Karawankentunnel richting Slovenië en is het in Zwitserland 1 uur en 15 minuten aanschuiven aan de Gotthardtunnel in noordelijke richting.

Ook op een aantal hoofdassen in Duitsland is het al lang aanschuiven. In Frankrijk valt de drukte richting noorden voorlopig mee. Volgens Touring ligt de piek voor de terugkeer tussen 11 uur en 18 uur.

Touring verwacht de topdrukte tussen 9 uur en 15 uur. Voor de terugkeer is het vandaag een rode dag in Europa met piekuren tussen 11 uur en 18 uur. (lees hieronder verder)

In Frankrijk wordt in totaal voor meer dan 800 kilometer file verwacht, zowel in zuidelijke als in noordelijke richting. Daarbij is Lyon traditioneel een van de grootste knelpunten. Er worden problemen verwacht op de A6/A7 (Autoroute du Soleil) tussen Lyon en Orange, de A9 Orange-Montpellier-Barcelona, de A10 van Poitiers naar Bordeaux en dan naar de A62 Bordeaux-Toulouse en de A61 Toulouse-Narbonne. Ook worden lange wachttijden verwacht voor de Mont Blanctunnel richting Italië. Alternatieve en minder drukke routes naar het zuiden zijn de A20 (Vierzon-Montauban) en de A71/A75 (Orléans-Béziers). 

In Duitsland zullen files ontstaan rond Stuttgart, Neurenberg en München en in het noorden bij Bremen en Hamburg. In Oostenrijk moet het verkeer aansluiten op de Fernpasroute in Tirol en de A10/A11 van Salzburg naar Slovenië, met de Karawankentunnel als grootste knelpunt. Verkeer in Zwitserland zal al vastlopen voor de Gotthardtunnel. Dit weekend begint in Italië de zomervakantie, dus ook daar wordt het druk, met name op de wegen naar het zuiden en naar de Noord-Italiaanse meren.

De automobilistenbond VAB raadt dan ook aan om niet op zaterdag te vertrekken. Wie vandaag toch per se wil vertrekken richting het zuiden, wacht beter tot in de late namiddag. Dan zullen de files stilaan afnemen.

Zondag neemt de verkeersdrukte overal af, alleen Spanje kampt dan nog met drukke snelwegen. Wie kan wachten tot dan, vertrekt met andere woorden beter op zondag. “Dan rijd je quasi filevrij en kom je ook uitgerust aan op je bestemming”, aldus Joni Jones, woordvoerder van VAB. “Zaterdag vlak voor de middag vertrekken is ook een goede optie", vervolgt Jones. “Maar dan kom je pas laat op je bestemming aan." 

Tips om alert te blijven

1. Vertrek uitgerust op vakantie.
2. Schommelingen in snelheid zijn een duidelijk signaal van het verslappen van de aandacht. Je merkt dit niet als de cruise control is ingeschakeld. Gebruik daarom cruise control enkel als je fit bent.
3. Wissel regelmatig van chauffeur.
4. Pauzeer om de twee uur voor minstens 10 à 20 minuten. Wandel even rond, en eet en/of drink iets
5. Drink regelmatig, liefst water of fruitsap en zeker geen alcohol
6. Vermijd hitte in de auto door tijdens de pauzes een scherm op de voorruit te plaatsen en de wagen in de schaduw te parkeren.
7. Koffie en energiedrankjes met cafeïne geven slechts een korte energiestoot en bestrijden de vermoeidheid niet effectief

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jos bielen

    wij rijden dagelijks naar Lyon wij vertrekken om 20 u elke werk dag we zijn om 2u30 in Lyon zonder file dus rij dan verder naar Spanje nog 4 uur en je bent in Spanje zonder file het is dan 6u30 en dan begint de miserie

  • felix strackx

    OMG 4 uur file tot de Spaanse grens! Ik sta hier elke dag een uur aan te schuiven naar Antwerpen. Als ik geluk heb, anders is het 2 uur.

Lees meer