BELGA

Zwarte zondag dreigt voor Vlaams Belang

Uit de eerste uitslagen voor de Kamer valt er voorlopig slechts één trend te ontwaren. 25 mei dreigt voor Vlaams Belang zijn zwarte zondag te worden. Het doel van 10 procent dat de partij zich gesteld had, lijkt ver weg en in sommige provincies flirt de partij zelfs met de kiesdrempel. Doordat de Senaatsverkiezingen weggevallen zijn, is een globale trend niet meteen te ontwaren.

N-VA lijkt er in de meeste provincies op vooruit te gaan en wordt de grootste partij. CD&V en sp.a houden stand of gaan licht vooruit in vergelijking met 2010, Groen doet het een stuk beter en Open Vld krimpt op Vlaams-Brabant na, waar een zwaar Maggie De Block-effect lijkt te spelen. Een Kamerzetel voor PVDA+ of Lijst Dedecker lijkt vooralsnog erg zeer onzeker. In respectievelijk Antwerpen en West-Vlaanderen zitten Peter Mertens en Jean-Marie Dedecker rond de kiesdrempel.

De analyse is opgemaakt op basis van zeer gedeeltelijke resultaten, waarbij vooral de resultaten uit de grotere steden zwaar ondervertegenwoordigd zijn.

Lees meer