Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.

Zwerfvuil doodde in Vlaanderen op één jaar tijd minstens 55 runderen

Tijdens het eerste jaar van het meldpunt ‘scherp-ins’ ontving het Departement Landbouw en Visserij 79 meldingen van runderen die zwerfvuil hebben binnenkregen. In 55 gevallen is het dier overleden, 24 keer was het mogelijk om het dier nog te redden. "Het werkelijke aantal dieren dat overlijdt door weggegooide blikjes en flesjes ligt zeker veel hoger en vormt een echt probleem”, klinkt het bij Nele Vanslembrouck, woordvoerder van het departement.

Weggegooide blikjes en flessen in graskanten, weides en velden zijn niet enkel milieu- en visueel vervuilend. Voor dieren zijn ze potentieel dodelijk. Na het maaien of verhakselen komt het vermalen metaal en glas in het veevoeder - en dus de magen van dieren - terecht. Vaak zijn de gevolgen dodelijk, maar ook de melkproductie kan eronder lijden.

In vijftien gevallen kregen de getroffen runderen het zwerfvuil binnen door weidebegrazing en in 41 gevallen door ingekuild veevoeder. In 23 gevallen kreeg het rund de afvalstukjes binnen langs een andere weg (bv. kuilmaïs). In 47 gevallen ging het om melkvee, in 29 gevallen om vleesvee en in drie gevallen om gemengd vee, aldus de cijfers van mei 2018 tot april 2019.

Naast de financiële kost van het verlies van het dier voor de landbouwer, heeft de veehouder ook in 58 van de 79 gevallen andere kosten (o.a. tussenkomst dierenarts) gehad als gevolg van scherp-ins. “Tegenover de melding bij het departement staat geen financiële vergoeding van het overleden dier”, aldus nog de woordvoerster. “Het werkelijke aantal dieren dat overlijdt door weggegooide blikjes en flesjes ligt zeker veel hoger en vormt een echt probleem. Wij roepen iedereen op geen blikjes of flesjes weg te gooien in graskanten, velden en weiden.”

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kurt Winkelmans

    Ik vrees dat er altijd mensen zullen blijven bestaan die een vernauwing ter hoogte van hun hersenen hebben en hun rommel gewoon op de openbare weg gooien of dumpen in de natuur. Kinderen bewust opvoeden om het aantal van deze mensen tot een minimum te beperken is de boodschap.

  • etienne vijverman

    of hoe slordig men is langs de wegen ......het kost massa's geld dat men daar eens aandacht aan besteed dat zou een goede stap vooruit zijn !!!!! en kost alleen een beetje plicht besef !!!! en respect !!!!!!

Lees meer