Blauwhelm en twee burgers gedood in Mali

In Mali zijn zondag een Togolese blauwhelm en twee burgers omgekomen bij een aanval op een konvooi van de vredestroepen in de buurt van Douentza, in het centrum van Mali. Dat heeft Minusma, de missie van de Verenigde Naties in Mali, gemeld.

Een zelfgemaakt springtuig of een mijn ontplofte op de route van het konvooi, op 45 kilometer ten noorden van Douentza. Daarop openden rebellen het vuur op de blauwhelmen. Daarbij raakten ook zeven VN-soldaten gewond. Drie van hen zijn er erg aan toe, aldus Minusma in een persbericht. De politie heeft een onderzoek geopend naar de burgerslachtoffers, die het konvooi aan het volgen waren.

"Minusma herbevestigt haar volharding om invloed te blijven uitoefenen op Mali en zijn burgers, conform aan haar mandaat", klinkt het nog in het persbericht. De VN-missie in Mali telt 11.000 manschappen.

De aanval vond plaats op het moment dat de Canadese minister van Defensie Harjit Sajjan in Mali was om met president Ibrahim Boubacar de ontplooiing van Canadese blauwhelmen in het land te bespreken.

Zondag werd bovendien in de buurt van Timboektoe een aanval uitgevoerd op een legerkamp, zo meldden verschillende bronnen. Die aanval werd opgeëist door de islamistische groep Ansar Dine.

Lees meer