reuters

Bloedbad op de beurzen

Er heerst regelrechte paniek op de Europese beurzen. Op de beurs van Brussel opende de Bel20-index ruim 9,6% lager. Amsterdam en Parijs verloren meer dan 8%. In Londen en Frankfurt duurde het meer dan een kwartier alvorens een openingskoers kon gevormd worden. Uiteindelijk opende de beurs van Frankfurt 10% lager, de Londense FTSE-index incasseerde een uppercut van bijna 8%.

Vooral financiële aandelen, zoals banken en verzekeraars, zijn de grootste slachtoffers. ING en KBC verliezen in Brussel meer dan 15%, Ageas staat 13% lager. Beleggers vrezen dat financiële instellingen veel verliezen zullen lijden door de val van het Britse pond en de waardevermindering van hun Britse activa. Maar ook exportgerichte bedrijven moeten zware klappen incasseren. Staaldraadverwerker Bekaert verliest bijna 10%.

"De Brexit is een ramp op korte en lange termijn", zucht KBC-econoom Koen De Leus. Hij voorspelt dat de beurzen tot 20% kunnen terugvallen in de komende dagen, het beurshuis Exane BNP Paribas rekent op een terugval met 15%. Ook elders in de wereld laat de Brexit diepe sporen na, uit angst dat de groei van de wereldeconomie fors zal vertragen. De Japanse Nikkei-index eindigde de dag bijna 8% lager. Vooral financiële aandelen en autofabrikanten tuimelen fors lager.

Grote klappen vallen ook op de valutamarkten. Zowel de euro als het Britse pond incasseren mokerslagen. Het pond krijgt zijn grootste klap in 30 jaar. De Britse munt staat 8,9% lager en kost nog 1,367 dollar. Maar ook de euro ontsnapt niet aan de malaise. De euro krijgt een tik van 3,4% en kost nog 1,10 dollar. Beleggers stellen zich vragen over de toekomst van de Europese Unie, en vrezen dat ook andere landen uit de EU zullen stappen. In allerijl vluchten de beleggers naar veilige havens, zoals de Amerikaanse staatsobligaties, de Japanse yen en het goud. Het edelmetaal staat momenteel meer dan 5% hoger. Het 'zwarte goud', de olie, vergaat het veel minder goed. De vrees voor een vertraging van de wereldeconomie jaagt de olieprijs 6% lager.

Lees meer