Boekverfilming 'Tonio' is Nederlandse Oscarinzending

De film Tonio van regisseur Paula van der Oest is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Dat hebben producent NLfilm en distributeur September Film bekendgemaakt.

Tonio is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Nederlandse auteur A.F. Th. Van der Heijden over zijn zoon Tonio, die in 2010 om het leven kwam door een auto-ongeluk. Het verhaal beschrijft de neerwaartse spiraal van verdriet waarin Van der Heijden (in de film gespeeld door Pierre Bokma) en zijn vrouw (Rifka Lodeizen) belanden na dit verlies. De film beleeft op 5 oktober zijn première als openingsfilm van het nieuwe PAFF-festival in Amsterdam. Vanaf 2 november is Tonio in de Vlaamse bioscopen te zien.

Het is voor Van der Oest al de derde keer dat een van haar films wordt ingezonden voor de Oscars. In 2002 werd Zus & Zo zelfs genomineerd voor het felbegeerde beeldje. Twee jaar geleden behaalde Lucia de B. de shortlist, maar die film werd uiteindelijk niet genomineerd.

Eind januari wordt duidelijk of Tonio tot de vijf Oscar-genomineerden behoort. De uitreiking van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld vindt plaats op 26 februari.

Tonio lezen of rijbewijs 3 jaar kwijt
Vier jaar geleden veroordeelde politierechter Peter D'Hondt een snelheidsduivel tot het lezen van 'Tonio'. Indien de toen 30-jarige man dat niet deed, was hij zijn rijbewijs voor in totaal drie jaar kwijt. Auteur Van der Heijden reageerde toen verheugd op de beslissing van de politierechter van Dendermonde.

2 Regisseur Paula van der Oest.
ANP Kippa Regisseur Paula van der Oest.
2
rv

Lees meer