6 Emmanuel Macron ging de temperatuur meten in de zwaar getroffen wijk Gemayzeh.
AP Emmanuel Macron ging de temperatuur meten in de zwaar getroffen wijk Gemayzeh.

Boze Libanezen eisen “revolutie", Macron sust de gemoederen: “Het systeem moet veranderen”

Emmanuel Macron heeft de Libanese autoriteiten opgeroepen om het systeem te veranderen. Een “nieuw politiek pact” is volgens hem aan de orde. De Franse president deed die uitspraken tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Beiroet. Eerder op de dag had een boze menigte nog een “revolutie in het land” geëist.

Een zware explosie verwoestte dinsdagavond hele districten van de hoofdstad Beiroet. Er vielen zeker 137 doden en 5.000 gewonden, ongeveer 300.000 inwoners zitten zonder dak boven hun hoofd. En dat in een failliet land, waar ongeveer de helft van de inwoners al onder de armoededrempel leefde.

6
EPA

Er heerst bijgevolg heel wat onvrede onder de bevolking. Macron werd in levende lijve geconfronteerd met een menigte uit een zwaar getroffen wijk die de leidende politieke klasse uitspuwt. “Het volk wil de val van het regime. Help ons! Revolutie!”, werd onder meer gescandeerd. Het politieke bestuur, dat quasi ongewijzigd is gebleven sinds het einde van de burgeroorlog (1975-1990), wordt beschuldigd van corruptie en nonchalance.

6
AP

“Land staat niet alleen”
De Franse president nam zijn tijd om met de boze inwoners te praten. Hij drukte erop dat veranderingen noodzakelijk zijn. “Als die hervormingen er niet komen, zal Libanon blijven wegzakken. Maar het land staat niet alleen”, klonk het.

6 Macron ontmoet de Libanese president Michel Aoun.
EPA Macron ontmoet de Libanese president Michel Aoun.

Macron stelt in dat verband een nieuw politiek pact voor. Hij wil ook dat de politieke leiders het systeem veranderen en corruptie een halt toeroepen. 

6
EPA

Libanon was een mandaatgebied van Frankrijk, maar ook na de onafhankelijkheid behielden beide landen nauwe banden. Macron is de eerste wereldleider die na de ramp een bezoek brengt aan het land. Hij praatte met politieke hoofdrolspelers en geeft aan het eind van de middag ook nog een persconferentie. Zijn regering stuurde al meerdere vliegtuigen met hulpverleners, medisch materieel en een mobiele kliniek. 

Lees ook:

Groot wantrouwen onder Libanezen: “Dit was een bijna strategische explosie” (+)

6 De Franse president tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Beirut.
VIA REUTERS De Franse president tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Beirut.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yvanka Pilzer

    Kristine, voor een keer ben ik het met jou eens. Via oa de website van het Rode Kruis kan je een gift doen om de slachtoffers te steunen. Het zoeken van de schuldigen kan later volgend

  • Christine Laevers

    Waarom niet terug tijdelijk een Frans mandaat worden tot er een overgangsregering en verkiezingen kunnen georganiseerd worden ? Frankrijk heeft 5 overzeese gebieden die grotendeels via referenda verkozen hebben om Frans te blijven. Die bevolkingen willen geen autonomie. Die weten heel goed waarom.

Lees meer