"Samen met Wilfried Martens tekende Jean-Luc Dehaene het nieuwe België uit".
PHOTO_NEWS "Samen met Wilfried Martens tekende Jean-Luc Dehaene het nieuwe België uit".

Bplus: "Dehaene was architect van het federale België"

België heeft veel te danken aan Jean-Luc Dehaene: een staatshervorming, het halen van de euro zonder grote sociale schokken, het in stand houden van de sociale zekerheid, de hervorming van de politie en vele andere hervormingen. Daar zijn we hem ook dankbaar voor, en we vergeten zijn rol niet als wegbereider van de nieuwe Europese Grondwet, het Verdrag van Lissabon. Dat schrijft Bertrand Waucquez, de voorzitter van Bplus, de vereniging die ijvert voor een waarachtig en evenwichtig federalisme, vandaag in een persbericht.

"België blijft een beetje verweesd achter bij de dood van onze oud-premier en architect van het federale België, Jean-Luc Dehaene", klinkt het.

Dehaene had een groot sociaal bewustzijn voor de gewone man en vrouw, voor wie hij veel heeft gedaan, maar hij moest zich te vaak en te lang bezig houden met institutionele kwesties, aldus Bplus. "Samen met Wilfried Martens tekende hij het nieuwe België uit met een federale overheid en een ruime autonomie voor de deelstaten. Toch kon ook hij niet vermijden dat de staatshervorming een voortschrijdend proces is geweest die een moeilijk bestuurbaar land heeft opgeleverd met te veel veranderlijke fases, die niet goed zijn voor het opbouwen van een nieuwe stabiliteit."

Bplus zegt nog Dehaene te zullen gedenken "voor de man die hij is geweest en de politieke erfenis die hij heeft nagelaten".

Lees meer