Britse agenten naar Calais in strijd tegen illegale immigratie

Britse politieagenten zullen in de Noord-Franse stad Calais worden ingezet om de Franse ordediensten bij te staan bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. Dat meldt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Britse agenten zullen samen met hun Franse collega's worden ondergebracht in een nieuw controle- en commandocentrum. Vanuit dat centrum zullen ze "de criminele organisaties vinden en ontbinden die proberen om op illegale wijze migranten de oversteek te laten maken" naar Groot-Brittanië, zo blijkt uit een mededeling van het ministerie. Hoeveel agenten er worden ingezet, is niet meegedeeld.

De maatregel is een gevolg van het samenwerkingsakkoord dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May dinsdag hebben bereikt.

De maatregelen gaan volgens Natacha Bouchart, de burgemeester van Calais, evenwel nog niet ver genoeg. In een interview op de Franse zender BFMTV eiste ze woensdag dat Calais vergoed wordt voor de economische schade die het door de vluchtelingencrisis ondervindt. Ze vraagt de Franse en Britse regering om een compensatie van 50 miljoen euro.

Momenteel zitten in Calais honderden migranten te wachten op een gelegenheid om via een ferry of de Kanaaltunnel Groot-Brittannië binnen te komen. Ze hopen daar een grotere kans op asiel en betere leefomstandigheden te vinden dan in Frankrijk.

Lees meer