2 Brexitminister David Davis wil niet zomaar betalen wat de Europese Unie wil. Dat liet hij vandaag weten.
EPA Brexitminister David Davis wil niet zomaar betalen wat de Europese Unie wil. Dat liet hij vandaag weten.

Britten vastberaden over 'vertrekrekening': "Wij betalen géén 100 miljard euro"

De factuur van 60 miljard euro wezen ze al af, dus echt verbazen doet het niet. Brexitminister David Davis heeft nu ook laten weten dat de Britten niet van plan zijn 100 miljard euro neer te tellen voor de scheiding met de EU. De Europese Unie heeft intussen laten weten dat het klaar is om de brexitonderhandelingen aan te vatten en wacht op Londen om van start te gaan. "De klok tikt", klinkt het.

Volgens de Financial Times heeft de EU de geschatte factuur aan openstaande rekeningen opgetrokken tot het bedrag van liefst 100 miljard euro, maar dat zien de Britten niet zitten.

De Britse regering zal enkel betalen wat ze verschuldigd is op basis van haar wettelijke, internationale verplichtingen, "niet zomaar wat de EU wil". Dat zei alvast brexitonderhandelaar David Davis op ITV na de berichten van de Financial Times. Davis beschuldigt de Europese Unie ervan het spel hard te willen spelen, maar heeft naar eigen zeggen "nog geen enkel bedrag" gezien voor de finale brexitfactuur.

Handelsrelaties
Het Verenigd Koninkrijk zal een financiële afrekening van hun vertrek uit de EU toch moeten respecteren, zegt Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de Europese Unie. "En dat is geen straf of exitbelasting. De EU en Groot-Brittannië zijn allerlei gezamenlijke verplichtingen aangegaan. We moeten het met Londen eens worden over hoe we die rekening opmaken. Het wordt alvast geen blanco cheque." Het Europese Hof van Justitie moet er trouwens op toezien dat de scheiding ordelijk verloopt, stelt hij ook voor.

Brexitminister Davis zei vandaag ook nog dat er zeker niet wordt betaald als er geen handelsakkoord wordt bereikt. Zaterdag waren de EU-leiders het erover eens dat zij eerst de boedelscheiding willen regelen voor er kan worden gepraat over de toekomstige (handels)relatie. (lees hieronder verder)

Dit is geen straf of exitbelasting. De EU en Groot-Brittannië zijn gezamenlijke verplichtingen aangegaan. We moeten het met Londen eens worden over hoe we die rekening opmaken. Het wordt alvast geen blanco cheque

Michel Barnier, onderhandelaar voor de EU
2 Onderhandelaar voor de EU, Michel Barnier. "De onderhandelingen gaan van start als de EU klaar is, maar de klok tikt."
EPA Onderhandelaar voor de EU, Michel Barnier. "De onderhandelingen gaan van start als de EU klaar is, maar de klok tikt."

Rechten voor burgers

De Europese Unie zegt trouwens klaar te zijn om de brexitonderhandelingen te starten. Zaterdag werden de richtsnoeren goedgekeurd en de Commissie heeft een ontwerpakkoord waarmee het naar de discussietafel wil trekken.

Prioriteit is de positie van niet-Britse EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen, werken of studeren, en omgekeerd van Britten elders in de EU. Aan de bestaande EU-wetten die de vrijheid van verkeer en het recht op verblijf in een andere lidstaat regelen, mag ook na de brexit niet getornd worden, vindt Barnier. 

"De circa 4 miljoen mannen, vrouwen en kinderen" die door de brexit worden getroffen, moeten hun dagelijkse levens kunnen blijven leiden. Hun bestaande recht op werk, uitkeringen, pensioen en ziekenzorg dient onveranderd te blijven."

Ook over de financiële engagementen die de Britten in een EU-context zijn aangegaan én over de netelige Brits-Ierse grenskwestie moet een akkoord gevonden worden.

Onder de indruk

"Ik hoop tegen oktober, november 2017 voldoende vooruitgang vast te stellen, over deze drie principes waar nu al tien maanden onduidelijkheid over bestaat", zegt Barnier. Hij is naar eigen zeggen onder de indruk van de complexiteit van het brexitdossier. "Er zijn sociale gevolgen, economische gevolgen, technische gevolgen, financiële gevolgen, juridische gevolgen... We moeten 43 jaar aan relaties zien te ontrafelen. Daarom is het belangrijk om alles op zijn tijd te doen." 

De Britse regering wil het liefst meteen over de toekomstige Brits-Europese relaties praten, maar dat zal dus niet gebeuren, maakte Barnier nogmaals duidelijk.

Lees meer