Photo News

Brusselaars moeten 100 miljoen aan groenestroomsubsidies betalen

Sinds februari, en dat 10 jaar lang, moeten de Brusselaars jaarlijks via hun elektriciteitsfactuur 10 miljoen euro groenestroomsubsidies betalen voor de Brusselse verbrandingsoven. Dat meldt VRT Nieuws. De Brusselse gewestregering gaat met die beslissing helemaal in tegen de heersende tendens, waarbij er almaar minder groenestroomcertificaten worden toegekend, en al zeker niet aan oude afvalverbrindingsovens.

De Brusselse oven produceert al tientallen jaren stroom met de warmte die vrijkomt bij de verbranding van het het huishoudelijk restafval, en dat zonder 1 cent subsidie. Bovendien is de oven helemaal niet proper: hij stoot behoorlijk wat CO2 uit.

De Brusselse regulator Brugel, die moet waken over de goede werking van de Brusselse energiemarkt, schrijft dat groenestroomcertificaten voor zo'n oven niet kunnen. De installatie is te vervuilend, heeft de investering al lang opgebracht en is veel te oud. Groenestroomcertificaten zijn namelijk bedoeld om investeringen in nieuwe groenestroominstallaties mogelijk te maken, stelt Brugel.

Bovendien zondigt de Brusselse overheid nog tegen een ander basisprincipe van de groenestroomcertificaten: de opbrengst van die certificaten moet gaan naar de producent van de groene stroom, in dit geval de oven zelf. In het besluit van de gewestregering staat dat de "winsten van de groenestroomcertificaten integraal moeten terugvloeien naar het gewest".

Lees meer