2
AP

"36 burgerdoden door Russisch bombardementen in Homs"

De Russische luchtaanvallen in Homs, in het westen van Syrië, hebben aan 36 burgers het leven gekost. Dat zegt nu ook Khaled Khoja, de leider in ballingschap van de Nationale Coalitie van de Syrische oppositie.

"De Russen hebben vandaag het noorden van Homs aangevallen en 36 onschuldige burgers gedood", zo deelde Khoja mee in New York. Volgens zijn informatie bevinden zich onder de slachtoffers ook vijf kinderen.

"Alle slachtoffers waren burgers. Niemand van hen maakte deel uit van een militaire eenheid. Het is dus duidelijk dat de Russische interventie tot doel had om het regime te ondersteunen en nog meer chaos te creëren in Syrië."

Moskou zegt dat het woensdag in totaal twintig luchtaanvallen heeft uitgevoerd in Syrië. Daarbij werden "acht doelwitten van de groep Islamitische Staat" getroffen, zo stelt het Russische ministerie van Defensie. Er zou onder meer een commandopost van IS vernietigd zijn.

VS en Rusland starten militair overleg

Rusland en de Verenigde Staten gaan "zo spoedig mogelijk" militair overleg plegen over de huidige situatie in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaard na een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

"We zijn het eens over de noodzaak om - zo spoedig mogelijk, misschien zelfs al morgen - een discussie op militair niveau" te organiseren, zo liet Kerry weten. Op die manier moet worden voorkomen dat er zich incidenten zullen voordoen tussen de beide luchtmachten. Ook Lavrov bevestigde dat er zeer binnenkort contact zal zijn tussen de Amerikaanse en Russische legertop.

Het militair overleg is nodig omdat Rusland sinds woensdag luchtaanvallen uitvoert in Syrië. Een door de VS geleide internationale coalitie voert al sinds een jaar bombardementen in de regio uit. Zowel de VS als Rusland zeggen dat hun luchtaanvallen gericht zijn tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), maar de twee grootmachten zijn het niet eens over de rol die de huidige Syrische president Bashar al-Assad nog hoort te spelen.

2 De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.
ap De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Lees meer