UNKNOWN

"40 procent minder verkeersslachtoffers tegen 2020"

Het Europees Parlement heeft vandaag een rapport goedgekeurd van het Belgische Europarlementslid Mathieu Grosch (EVP) met daarin de Europese prioriteiten om de komende tien jaar te komen tot een duurzamer transport. Het rapport moet de basis vormen voor een witboek van de Europese Commissie over de toekomst van het transport in Europa.

In 2008 vielen er 39.000 verkeersdoden op de Europese wegen en was er sprake van 300.000 zwaargewonden. Dat aantal moet tegen 2020 met 40 procent naar omlaag. Om dat doel te bereiken moet meer gebruik gemaakt worden van intelligente vervoersystemen, zo staat in het rapport. 

Bedoeling is ook om tegen 2020 de CO2-uitstoot van het Europese verkeer (bussen en wagens) met 20 procent te verminderen. Het rapport pleit ook voor meer co-modaliteit in het verkeer. Verschillende vervoersmodi moeten beter op mekaar afgestemd worden, niet alleen op economisch vlak, maar ook op het vlak van veiligheid en milieucriteria.

In het rapport wordt ook gemikt op een verdubbeling van het aantal bus- en treinreizigers tegen 2020. Er wordt ook aangedrongen op extra middelen ten voordele van fietsers en voetgangers. (belga/adv)

Lees meer