Foto ter illustratie.
EPA Foto ter illustratie.

“74 Britten kampen met gezondheidsproblemen door gebruik e-sigaret”

In Engeland zijn tot nu toe 74 meldingen binnengekomen van gezondheidsproblemen die mogelijk worden veroorzaakt door het gebruik van de e-sigaret. Bij 49 patiënten wordt gesproken van ‘serieuze kwalen’. Dat blijkt uit rapporten van de Britse gezondheidswaakhond MHRA. 

Het was de Sunday Times die afgelopen weekend melding maakte van de nieuwste cijfers, verzameld door het Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA). Uit de 74 gevallen destilleerde de organisatie een lijst van 200 kwaaltjes - zoals hartproblemen, borstpijn en longontsteking - die veroorzaakt kunnen worden door ‘vaping'. 

De waakhond baseert zich op de meldingen die mensen deden via internet: het gaat om 74 gebruikers van de e-sigaret die hun kwaaltjes zelf relateren aan het gebruik van het apparaat. Of dat ook daadwerkelijk zo is, valt nu nog niet te zeggen, aldus de MHRA. De cijfers worden nader onderzocht. Experts roepen in Engeland op tot het opzetten van een nationaal surveillancesysteem. Daarin moeten alle kwalen die kunnen worden veroorzaakt door het gebruik van de elektronische sigaret worden opgenomen.

Doden

In de Verenigde Staten duiken een aantal mysterieuze ademhalingsziektes op die aan het gebruik van de e-sigaret worden toegeschreven. Daar zouden al twaalf mensen zijn bezweken aan een longaandoening die verband lijkt te houden met het apparaat. Ruim 800 mensen zouden er nu kampen met kwalen vanwege vaping.

Onderzoek

Sinds twee maanden is er in Amerika een onderzoek gaande dat meer duidelijkheid moet geven over de nieuwe ziekte en of deze daadwerkelijk veroorzaakt wordt door het roken van een e-sigaret. Zolang hier geen duidelijkheid over is, raadt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC aan om geen e-sigaretten meer te roken.

Opvallend is dat de patiënten vaak relatief jong zijn en voor hun opname in goede gezondheid verkeerden. Van allemaal is bekend dat zij kort voordat zij klachten kregen nog een e-sigaret hebben gerookt. Vervolgens kregen ze last van kortademigheid, vermoeidheid, hoesten, pijn op de borst en gewichtsverlies.

Veel mensen en bedrijven uit de branche beschouwen vapen als een minder gevaarlijk alternatief voor het roken van sigaretten en zelfs als een goede manier om van het roken af te komen. Maar gezondheidsdiensten raden aan om terughoudend te zijn in het gebruik ervan totdat meer bekend is over de eventuele gevolgen. In landen als Brazilië, India, Thailand en Singapore is de e-sigaret in de ban gedaan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert Verheyen

    Wat is het verschil tussen (gevaarlijk?) vapen en (gezond?) "spray-en"? Dan maar stoppen met 'vapen' en terug gewoon tabak beginnen roken?

  • Joost Decoene

    Ik vape al 3 jaar zonder problemen maar als ze beslissen om dit te verbieden gaan er weer veel mensen naar een gewone sigaret grijpen want de tabaksindustrie verliest miljarden door de vapers.

Lees meer