President Donald Trump
REUTERS President Donald Trump

“Afzetting Trump zou gesteund worden in geheime Republikeinse stemming”

De steun voor de Amerikaanse president Trump brokkelt af binnen zijn eigen partij. Volgens een expert in congrespolitiek zou een eventuele afzetting van Trump “aanzienlijke Republikeinse steun” in het Congres verkrijgen. Dat meldt het onafhankelijke politieke blad Cook Political Report.

Republikeinse congresleden zouden volgens het blad het vertrouwen in president Trump verloren hebben. Tijdens privégesprekken met een verslaggever van Cook Political Report zouden meerdere leden de president hebben bestempeld als “zeer ongeschikt”.  “Dit kunnen ze niet openlijk zeggen, omdat het het einde van hun politieke carrière zou betekenen,” vertelt de verslaggever aan The New York Times.

Gisteren kwam naar buiten dat een tweede klokkenluider is opgedoken die zegt belastend materiaal te hebben over de contacten tussen Trump en Oekraïne. De Democratische partij startte eerder al een afzettingsonderzoek tegen Trump, omdat hij tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar voormalig vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. De Democraten beschouwen dat als een ongeoorloofde hulpvraag aan een buitenlandse mogendheid voor eigen politiek gewin.

Meerderheid

Hoewel de Republikeinen een meerderheid hebben in de Senaat, lijkt dit nu geen garantie op steun te betekenen voor Trump.  Eerder deze week sprak de Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell nog zijn steun uit voor Trump. Andere partijleden lijken door de meest recente ontwikkelingen nu steeds grotere vraagtekens te zetten bij het functioneren van de president.

89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Fons Casteels

    Wie een put graaft voor een ander... In plaats van rustig af te wachten tot de verkiezingen van november 2020, wilden de Democrats Trump persé nu al weg. Het gevolg is dat de verkiezingen niét zullen gaan over het beleid van president Trump, maar over de impeachment van Trump. Zelfs de peilingen van de anti-Trump media zeggen dat voor-tegen afzetting ongeveer 40-60 is. Als de Democrats kiezers navenant stemmen, wordt Trump herkozen.

  • Sylke Buysse

    "Zou" , "zou", "zou".....anonieme bronnen en Cook Political Report, een "onafhankelijk politiek blad" waarvan de stichter *Charlie Cook" bijna zijn hele carriere voor de "democratische" partij gewerkt heeft"(!).En de New York Times is OOK een "democratisch" bastion.... Democraten die democraten citeren, die democraten citeren....

Lees meer