Markey stelt dat constructeurs ook gegevens verzamelen van ritten.
AP Markey stelt dat constructeurs ook gegevens verzamelen van ritten.

"Auto's zijn slecht beveiligd tegen hackers"

Draadloze technologie in Amerikaanse voertuigen is vaak nauwelijks beveiligd tegen hackers. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse senator Edward Markey in een rapport dat vandaag gepubliceerd wordt, bericht The New York Times.

"Automobilisten zijn afhankelijk van deze nieuwe technologieën'', concludeert Markey, die informatie opvroeg bij 16 autoproducenten. De democraat komt tot het besluit dat de fabrikanten onvoldoende maatregelen hebben genomen tegen cyberaanvallen.Volgens de politicus is er "een duidelijk gebrek aan veiligheidsmaatregelen om bestuurders te beschermen tegen hackers die de controle over het voertuig willen overnemen''. Ook zou weinig zijn gedaan om de draadloze technologie weerbaar te maken tegen de diefstal van informatie.

Het gevaar komt volgens Markey niet alleen uit de hoek van hackers. Sommige voertuigen blijken gegevens over ritten op te slaan, vaak zonder dat consumenten weten dat informatie wordt verzameld of wat ermee wordt gedaan.

De koepelorganisatie voor Amerikaanse autofabrikanten laat in een reactie weten zich van geen kwaad bewust te zijn. Volgens een woordvoerder weten autofabrikanten dat goede privacybescherming en degelijke veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn om het vertrouwen van klanten niet te verliezen.

Lees meer