De Britse oud-premier Theresa May lacht breeduit terwijl ze zich laat wegrijden van de Houses of Parliament.
REUTERS De Britse oud-premier Theresa May lacht breeduit terwijl ze zich laat wegrijden van de Houses of Parliament.

“Beeld zegt meer dan duizend woorden”: leedvermaak bij May?

De Britse oud-premier May beet de afgelopen jaren haar tanden stuk op het brexit-hoofdpijndossier en werd het daarbij niet makkelijk gemaakt door haar rivaal Boris Johnson, die uiteindelijk haar plek innam met de belofte de brexit er snel doorheen te jagen.

Die belofte liep gisterenavond spaak, toen 21 Tories rebelleerden en zich aansloten bij de oppositie en zo een motie hielpen aannemen die stelt dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober niet uit de EU mag stappen zonder uitstapakkoord. Johnson verloor de stemming met 301 tegen 328 stemmen.

Een bitterzoete overwinning voor Theresa May, die zoals The Guardian ironisch becommentarieerde “zonder een greintje zelfvoldaanheid of schadenfreude op haar volledig loyale gezicht” zich liet kieken tijdens het wegrijden uit het parlement na de stemming. May zou zelf overigens met de regering mee gestemd hebben en zich dus niet achter de ‘rebellen’ geschaard hebben.

lees verder onder de tweet:

Kinderachtig? 

De lachende Theresa May was niet het enige ietwat kinderachtige beeld van de avond. Eerder viel vooral de nogal onverschillige houding van de conservatieve brexit-hardliner Jacob Rees-Mogg in het parlement op. De man lag voor het oog van de natie (en de wereld) onderuitgezakt op een parlementsbankje. 

Tijdens de zitting bekritiseerden andere parlementsleden de brexiteer al omwille van zijn arrogante houding, ook op Twitter werd het beeld nadien ongenadig veroordeeld: “De belichaming van arrogantie, entitlement (sterk gevoel recht te hebben op iets, red.), respectloosheid en minachting voor ons parlement", schreef Labour-parlementslid Anna Turley op Twitter.

lees verder onder de tweets:

Iemand anders trok een rechte lijn van Rees-Moggs arrogante houding naar de dalende waarde van de Britse pond sinds de aanhoudende brexitperikelen.

Whatsapp-groep

Tot slot nog een laatste ietwat kinderachtig beeld dat voorbij kwam op Twitter: het gelekte verzoek aan de uit de partij gezette Conservatieven om zichzelf “vanavond nog” te verwijderen uit de gezamenlijke WhatsApp-groep die ze samen hadden:

Bekijk ook: dit staat er op het spel voor de brexit

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Hendrikx

    Zo zie je maar samenwerken is beter dan tegenwerken. De EU is niet enkel geld en handel maar ook moraal en de beste kans op welvaart. 700 parlementsleden voor 515 miljoen mensen? Wie kent nog een regering met minder leden tov aantallen?

  • Bert Van den bossche

    Ze geven de eu vrij spel, dat ze er nu ooit nog deftig uitgeraken is een kans op.... Nu je hebt meer kans om euromillions te winnen.... Zonder zware kosten en gatlikken bij alle buitenlandse premiers of presidenten zullen ze de pond nog harder zien vallen dan ooit, indien ze er nog steeds uitwillen....

Lees meer