4 Kersvers president Jair Bolsonaro toont zijn presidentieel lint na zijn inauguratie.
REUTERS Kersvers president Jair Bolsonaro toont zijn presidentieel lint na zijn inauguratie.

‘Braziliaanse Trump’ Bolsonaro legt eed af als president

De extreemrechtse Jair Bolsonaro is dinsdag in het parlement geïnstalleerd als president van het meer dan tweehonderd miljoen inwoners tellende Brazilië. De 63-jarige oud-legerkapitein wordt ook de ‘Braziliaanse Trump’ genoemd. De echte Trump feliciteerde  zijn nieuwe ambtgenoot Bolsonaro hartelijk met een tweets. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bolsonaro, tot voor kort vrijwel onbekende politicus, legde de eed af in de hoofdstad Brasilia. Hij won afgelopen jaar de verkiezingen overweldigend met de boodschap dat hij de door de corrupte elite veroorzaakte problemen te lijf kan.

De oud-militair herhaalde zijn boodschap tegenover de parlementariërs en riep ze op hem te helpen om “Brazilië definitief te bevrijden van het juk van de corruptie, de misdaad, het economische wanbeleid en het ideologische keurslijf”. Hij zei dat zijn verkiezing het land heeft bevrijd van socialisme en van de politieke correctheid.

“Gevaar voor democratie”

Hij heeft eerder de militaire dictatuur (1964-1985) geprezen en zich laatdunkend uitgelaten over onder meer vrouwen, homo’s en zwarten. Zijn critici zien in hem een groot gevaar voor democratie, voor rechten van zwarte Brazilianen, indianen of homo’s. Ze vrezen bovendien dat het land met Bolsonaro’s ‘economische rechterhand’, ex-investeringsbankier Paulo Guedes, een extreem neoliberale minister van Financiën krijgt.

De nieuwe president zei in zijn eerste toespraak als staatshoofd ook dat hij de democratie respecteert en met hervormingen komt om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en om de lastendruk voor werkgevers en -nemers te verlichten. Brazilië lijdt na zestien jaar van linkse regeringen onder een recessie, enorme corruptie en uiterst gewelddadige misdaad.

Bolsonaro, die in september ternauwernood een moordaanslag overleefde, reed in een open Rolls-Royce samen met zijn vrouw Michele het regeringscentrum in Brasilia binnen. Meer dan 12.000 politiemensen en militairen zijn uitgerukt om de inauguratie te beveiligen. Aanhangers hebben hem toegejuicht en riepen Bolsonaro’s leuze “Brazilië boven alles, God boven iedereen”. 

175 moorden

Een van de maatregelen die Bolsonaro snel wil nemen is burgers zonder strafblad het recht te geven wapens te hebben. Ze zouden zich zo tegen de zwaar bewapende criminelen kunnen verdedigen. In Brazilië worden elke dag ongeveer 175 moorden gepleegd.

Als ‘Braziliaanse Trump’ wil de nieuwe president toenadering tot de VS zoeken. ‘The Donald’ stuurde vanuit het Witte Huis meteen een felicitatietweet. 

4 Bolsonaro en echtgenote Michele kwamen in een open Rolls-Royce naar de inauguratie in hoofdstad Brasilia.
REUTERS Bolsonaro en echtgenote Michele kwamen in een open Rolls-Royce naar de inauguratie in hoofdstad Brasilia.
4
AP
4
REUTERS

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer