De Britse premier Boris Johnson
EPA De Britse premier Boris Johnson

“Britse regering houdt rapport Russische inmenging bewust achter”

De weigering van de Britse regering een rapport openbaar te maken over Russische infiltratie en inmenging ten tijde van de verkiezingen is "compleet verwerpelijk", zeggen oppositieleden in het Lagerhuis volgens ‘The Guardian’. Ze zijn woedend dat het rapport van de inlichtingen- en veiligheidscommissie (ISC) al sinds 17 oktober op het bureau van premier Boris Johnson ligt en ze vermoeden kwade opzet.

"Dit niet eerder vertoonde achterbakse gedrag is compleet verwerpelijk. Het laat bij het publiek weinig twijfel dat Boris Johnson de waarheid probeert te verdoezelen over de connectie van de Conservatieven met Russische oligarchen op het vlak van fondsenwerving", aldus Alistair Carmichael van de Liberaal Democraten. Dat de premier maar geen nieuwe leden benoemt in de ISC waardoor de werkzaamheden stilliggen, is hem een doorn in het oog. "Het feit dat de premier al negen maanden op het rapport zit over Russische inmenging in onze democratie, roept serieuze vragen op over zijn beslissing om benoemingen uit te stellen."

De ISC is een van de belangrijkste parlementscommissies en houdt toezicht op zeven agentschappen en departementen die actief zijn in het Britse inlichtingenwezen. Dertig parlementariërs van alle partijen roepen op de commissie weer in te stellen. Weigering om het rapport openbaar te maken, roept volgens hen ernstige vragen op over de "transparantie en integriteit" van het democratisch proces. "Het is onverdedigbaar de publicatie van het Rusland-rapport nog langer tegen te houden. De situatie is een belediging voor de democratie."

Volgens Downing Street 10, het kantoor van Johnson, wordt er gewerkt aan het vormen van de commissie en gaat dat zo snel als de omstandigheden toestaan.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Van der Vloedt

    Jaja... Thierry Als de term Westerling inhoudt dat je je financieel moet laten manipuleren door oligarchen en andere "staatsdieven", volk- en staats plunderaars zou ik in deze toch niet kiezen voor zo'n "westerse" democratie.

  • thierry bollaert

    Goed zo. De bevolking moet niet alles willen weten. Tegenwoordig gaan manifestanten van allerhande groeperingen zeggen wat er moet gebeuren. En dat zijn meestal linksen en bepaalde rassen die hier geimporteerd zijn in verleden en nog altijd. Triestig voor de westerlingen in de toekomst

Lees meer