Burgemeester Rob Ford bij de lancering van zijn campagne vorige maand.
AFP Burgemeester Rob Ford bij de lancering van zijn campagne vorige maand.

"Burgemeester Rob Ford gaat verslavingsprobleem te lijf"

De burgemeester van Toronto, Rob Ford, neemt enige tijd verlof om professionele hulp te zoeken voor zijn alcohol- en drugsverslaving. Dat zegt zijn advocaat Dennis Morris.

Volgens Morris onderkent Ford dat hij een verslavingsprobleem heeft en wil hij daar nu serieus aan gaan werken.

Ford wil zich in oktober herkiesbaar stellen als burgemeester van Toronto. Hij erkende vorig jaar na maanden van ontkenning dat hij crack had gerookt. Vervolgens rolde hij van het ene in het andere schandaal, vooral vanwege overmatig drankgebruik.

Vorig jaar beloofde de burgervader ook al eens hulp te zoeken voor zijn verslaving, maar tot een serieuze afkickpoging kwam het niet. Hij weigerde bovendien af te treden, waarna de gemeenteraad besloot om hem een deel van zijn bevoegdheden af te nemen.

De beslissing van Ford komt daags nadat de Toronto Sun opnieuw een geluidsopname van Ford publiceerde, terwijl hij staat te tieren en vloeken in een bar. Op de geluidsband gaat hij tekeer tegen zijn vrouw en maakt hij schunnige opmerklingen aan het adres van burgemeesterskandidate Karen Stintz. Ook zou er een filmpje zijn opgedoken waarin te zien is dat hij zaterdagochtend bij zijn zus thuis crack rookte.

Lees meer