Greta Thunberg op de cover van Time.
Photo News Greta Thunberg op de cover van Time.

"Chill, Greta": Trump hekelt dat Thunberg tot persoon van het jaar werd verkozen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de keuze van het tijdschrift  Time om Greta Thunberg uit te roepen tot ‘Persoon van het Jaar’. Hij noemde de keuze “belachelijk” en raadt de 16-jarige klimaatactiviste aan om aan woedebeheersing te doen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Thunberg werd gisteren door het prestigieuze tijdschrift uitgeroepen tot ‘Persoon van het Jaar’. Op de shortlist met kanshebbers stonden ook de protestbeweging in Hongkong, de klokkenluiders, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en Trump zelf.

De Zweedse kreeg de eretitel voor haar strijd voor het klimaat. “Thunberg werd het icoon van een generatie, een krachtige stem die waarschuwt voor de grootste uitdaging van onze planeet”, legde het magazine uit. Maar de Amerikaanse president, die in 2016 de eretitel kreeg, had duidelijk liever een andere laureaat gezien, zo blijkt uit een boze tweet.

“Zo belachelijk. Greta moet aan haar woedebeheersing werken”, schrijft Trump. “Daarna moet ze met een vriend naar een ouderwetse film gaan”, geeft hij nog als tip mee. “Chill Greta, Chill!”

De activiste heeft in een reactie hierop haar Twitterbio aangepast. Daar staat nu dat ze “een tiener is die aan haar woedebeheersing werkt die momenteel aan het relaxen is en naar een film kijkt met een vriend”.

In september haalde de Amerikaanse president al op cynische wijze uit naar Thunberg na haar donderende speech op de Klimaattop van de Verenigde Naties. “Ze lijkt een erg gelukkig jong meisje dat zich verheugt op een stralende en prachtige toekomst’’, schreef hij toen. “Mooi om te zien!’’

88 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kim De Zutter

    Als je ziet hoeveel doden die wereldleiders op hun geweten hebben door puur egoisme en machtszucht. Hoe veel doden ze op hun geweten zullen hebben door ieder gebrek aan ambitie op klimaatvlak dan is haar uitspraak niet eens zo vreemd want ze bewijzen eens te meer niet de oplossing te zijn maar eerder de oorzaak.

  • Rania Desaegher

    Een kindsoldaatje van extremistische groenen, die vooral een lucratieve business zien in heel die klimaatgekte. Trump heeft dit goed gezien.

Lees meer