REUTERS

“CNN moet zich schamen dat je daar werkt”: Trump haalt hard uit naar journalisten tijdens persconferentie

Onbeleefd, vreselijk en een schande voor CNN. Een journalist van CNN kreeg de volle lading van Trump tijdens zijn persconferentie over de verkiezingsuitslagen. De uithaal kwam er nadat de journalist aan Trump vroeg of hij zich zorgen maakte over het Rusland-onderzoek.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wanneer Jim Acosta, een journalist van de Amerikaanse nieuwszender CNN, aan de president vraagt of hij de Mexicaanse migranten demoniseert, krijgt hij een antwoord. Maar bij een tweede vraag loopt het mis. Trump probeert de man het zwijgen op te leggen, maar die blijft volhardend volhouden en houdt zijn microfoon stevig vast. Dat wordt hem niet in dank afgenomen: “De manier waarop je Sarah Huckabee (woordvoerster van het Witte Huis) behandelt, is afschuwelijk.”

“Dat is genoeg, leg die microfoon neer”, herhaalt Trump meermaals. Hij wandelt zelfs even weg. “Weet je wat, CNN zou zich moeten schamen dat ze jou voor hen laten werken. Je bent onbeleefd, een afschuwelijk mens en je zou niet voor CNN mogen werken. Laat het beleid van het land maar aan mij over”, besluit hij. Daarbij gebruikt hij zijn favoriete woordje ‘hoax’ nog eens.

“Fake nieuws" 

De volgende journalist die het woord krijgt, springt meteen in de bres voor zijn collega. “Om eerlijk te zijn ben ik ook geen grote fan van jou”, bijt Trump terug. Waarna de CNN-journalist opnieuw rechtstaat. “Ga alsjeblieft terug zitten”, reageert de president, met de vinger wijzend. “Als je fake nieuws brengt, zoals CNN vaak doet, dan ben je de vijand van het volk.”

“Vijandige media” 
Het gaat opnieuw fout als een tweede  journaliste van CNN, April Ryan, hem een vraag probeert te stellen. “Ga zitten, ik heb je het woord niet gegeven”, herhaalt Trump driemaal, opnieuw met zijn vingertje waarschuwend wijzend. Bovendien maakt hij van de gelegenheid gebruik om nogmaals uit te halen naar CNN. “Kijk eens naar de polls van CNN, hoe onjuist ze waren. Dat is pas onderdrukking van de kiezers.” 

De journaliste werpt hem een vraag toe. “Excuseer, ik antwoord niet, ik beantwoord de vraag van deze man. Wil je alsjeblieft weer gaan zitten”, reageert de president. “Het is zo’n vijandige media”, blaast hij. 

“Vrede, eenheid en liefde" 

Alsof er niets gebeurde, waagt een derde journalist een kritische vraag te stellen aan de president. Over de erg verdelende campagne die Trump de voorbije maanden in de VS voerde, met gewelddadige uitspattingen. De journalist vraagt zich af of dat zal veranderen. 

In zijn repliek concentreert Trump zich op de rol van de media: “Ik zou graag eenheid, vrede en liefde zien. Ik vind het niet erg als er negatieve berichtgeving is. Als ik een fout maak, bericht er dan eerlijk over." Maar de netwerken berichten volgens hem veel te weinig over al het goede dat hij doet. 

De volgende journalist blaft hij gewoon opnieuw af. “Excuseer, ik heb jou het woord niet gegeven.”

Buitenlandse accenten

Even nadien veegt Trump de vloer aan met een Japanse reporter die een vraag probeert te stellen. De president begrijpt het accent van de man blijkbaar niet. “Doe de groeten aan Shinzo”, antwoordt hij, verwijzend naar de Japanse premier Shinzo Abe. “Ik ben er zeker van dat hij blij is met de tarieven voor zijn auto’s.” De president reageert later ook onvriendelijk op de vraag van een journalist met een Arabisch accent. Opnieuw beweert hij hem niet te verstaan.

Racisme

Een zwarte journaliste van PBS News Hour haalt aan dat Trumps retoriek vaak beschouwd wordt als retoriek voor blanke nationalisten. “Dat is een racistische vraag”, verweert de president, die beweert enorm veel aanhang onder de zwarte bevolking te hebben. Hij verwijt haar dat ze die “gemene” vraag heeft gesteld.

Een andere journalist reageert vervolgens dat Trump slechts 8 procent van de zwarte bevolking achter zich heeft. “Zwijg. Zwijg. Zwijg. Zwijg”, zo probeert de president hem meermaals het zwijgen op te leggen. En dan: “Jullie spreken over verdeling. Het zijn mensen als dit die verdeling zaaien. Grote verdeling.”

99 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gwen Walravens

    Trump die het heeft over beleefdheid en fatsoen. Na zijn acties en uitlatingen van vorig weekend best hypocriet.En dan steunen mensen hier nog een nationalist die het schoentje aantrok toen Macron het had over het Duitse nationalisme van 100 jaar geleden. Trump is een oen. En verdeling zaaien doet hij met veel succes blijkbaar ook hier.

  • Guy Roelandt

    Ook hier word journalisten de micro (weggeduwd) ontnomen als ze kritische vragen stellen aan ene mr Albert... Of hebben jullie het niet gezien na het te deum? En Trump, mensen dat is een hopeloos geval. Zoals het een dictator betaamd houdt hij niet van kritische vragen; het liefst zou hij al die journalisten in de gevangenis gooien, behalve Fox news want die dansen naar zijn pijpen.

Lees meer