Jean-Marc Peillex, de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, postte eerde al foto's van klimmers die een lange mast meezeulden op de Mont Blanc.
RV Jean-Marc Peillex, de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, postte eerde al foto's van klimmers die een lange mast meezeulden op de Mont Blanc.

"De ene gids werd beledigd, de andere geduwd": burgemeester hekelt "dwaze" gedrag van toeristen op Mont Blanc

Bergbeklimmers die gidsen te lijf gaan of een vlag meezeulen die ze willen neerpoten op de Mont Blanc... Het zijn slechts twee voorbeelden van het "dwaze" gedrag van toeristen. Jean-Marc Peillex, de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains is het meer dan beu. "Is de top van respectloosheid bereikt?", schrijft de misnoegde burgemeester op Twitter.

Elke zomer beklimmen zo'n 400 avonturiers de Mont Blanc, maar volgens de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains gedragen veel klimmers zich als "dwazen". In zijn tweet geeft hij een overzicht van incidenten die deze zomer plaatsvonden. 

Zo kreeg een gids tijdens een beklimming een vuistslag van een klimmer. De man was kwaad geworden, omdat de gids hen niet doorliet tijdens een afdaling. Een andere gids werd beledigd nadat hij een klimmer erop wees dat hij een werktuig moest opbergen. Een derde gids werd zelfs door boze klimmers geduwd. Naast beledigingen en vechtpartijen, houden klimmers zich volgens de burgemeester niet aan de regels. Enkele klimmers kampeerden op een schuilplaats voor noodsituaties, wat verboden is.

"Of hoe mensen bijna straffeloos dwaas kunnen blijven doen", schrijft Peillex op Twitter. "Wie kan het onverdedigbare nog verdedigen, wie kan nog laten geloven dat we dit moeten aanvaarden onder het principe van vrijheid? In 2019 moet de Mont Blanc zijn verloren waardigheid weer terugkrijgen!"

Eerder deze week postte Peillex nog foto's van een ander voorval op de Mont Blanc. Enkele Letse bergbeklimmers namen tijdens hun beklimming een tien meter lange mast mee. Die wilden ze neerpoten op de Mont Blanc.
 

De Goûter-route op de Mont Blanc is erg in trek bij klimmers. De burgemeester schrijft in zijn tweet dat begin augustus dagelijks zo'n tachtig mensen de Goûter-route, die een maximale capaciteit van 120 heeft, volgden. Door vallende rotsblokken op die route werd klimmers toen aangeraden een andere route te nemen, maar volgens Peillex werden die waarschuwingen niet gevolgd. 

Peillex vindt dat er dringend iets moet veranderen aan het "laks" beleid. Hij stelt voor dat avonturiers een licentie nodig hebben om de Mont Blanc te beklimmen. Dat voorstel werd echter afgewezen door Pierre Lambert, prefect van de Haute-Savoie. "Op basis van de huidige wetgeving is dit onmogelijk", klinkt het.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ANN LIMBOS

    Sommige mensen hun ego is toch oh zo groot !

  • Stefan Nimmegeers

    Albert Hendrix, plakkaten helpen al lang niet meer. Bekijk alleen al de honden die loslopen in natuurgebieden waar om de zoveel meter wordt verwittigd dat het niet mag. De mentaliteit van vele mensen is zeker doen wat verboden is. En spreek ze er zeker niet op aan of je hebt nog een boel miserie en verwijten er boven op.

Lees meer