10 Een huis brandt compleet uit in Malibu.
Photo News Een huis brandt compleet uit in Malibu.

“Dodelijkste bosbranden in geschiedenis van Californië”: al 44 doden en honderden vermisten

De zware bosbranden in Californië hebben inmiddels al aan 44 mensen het leven gekost. Volgens sheriff Kory Honea van Butte county gaat het om de dodelijkste bosbranden in de geschiedenis van de staat sinds de registraties zijn begonnen. 

Volgens sheriff Kory Honea van Butte county zijn er 13 nieuwe lichamen gevonden in de omgeving van het noordelijke stadje Paradise, dat door het vuur vrijwel compleet verwoest is. Daarmee komt de dodentol in het vooral door pensionado's bewoonde stadje op 42 te liggen.

In de buurt van de zuidelijke kustplaats Malibu, waar veel Amerikaanse beroemdheden wonen, werden nog twee lichamen gevonden, wat het totale dodentol op 44 brengt. Tientallen inwoners zijn nog vermist. 

10 Een verbrande auto bij een verwoest benzinestation in Pulga, Californië.
AP Een verbrande auto bij een verwoest benzinestation in Pulga, Californië.

In Californië zijn verdeeld over verschillende plaatsen meer dan 250.000 inwoners geëvacueerd. In totaal verzwolg het vuur al meer dan 7.100 huizen en andere gebouwen. De brand is inmiddels de meest dodelijke in de geschiedenis van de staat. Al zeker 228 mensen zijn opgegeven als vermist. De schade kan oplopen tot 16 miljard dollar, al meer dan 280 vierkante kilometer land ging in de vlammen op.

De meest verwoestende brand is het zogeheten Camp Fire in het noorden van de staat. Camp Fire heeft het stadje Paradise vrijwel volledig van de kaart geveegd. In en om Paradise zijn al 42 doden geteld. Woolsey Fire in de buurt van Los Angeles kostte twee mensen al het leven; zij verbrandden in hun auto.

Over de oorzaak voor de Camp Fire bestaat nog onduidelijkheid. Volgens de krant Sacramento Bee zou er een elektriciteitspanne geweest zijn op de plaats waar het vuur ontstond.

10 Camp Fire raast, aangewakkerd door de wind, verder in Oroville, Californië.
AFP Camp Fire raast, aangewakkerd door de wind, verder in Oroville, Californië.

Aanwakkerende wind

De autoriteiten waarschuwen voor nog meer brandgevaar, want er wordt verwacht dat de beruchte hete ‘Santa Ana’-wind vanuit het binnenland het vuur de komende 72 uur weer verder aanwakkert.

De branden worden bestreden door meer dan achtduizend brandweerlieden, maar die hebben het vuur nog niet onder controle. De gouverneur van Texas, Gregg Abbott, heeft inmiddels aangekondigd tweehonderd brandweerlieden naar Californië te sturen om het vuur mee te helpen bestrijden.

De autoriteiten houden er rekening mee dat er nog minstens drie weken zal moeten worden geblust.

10 Cathy Fallon (midden) bleef achter in Paradise om voor haar tien paarden te zorgen, toen iedereen evacueerde. De twee vrouwen die haar omhelzen komen levensmiddelen brengen voor haar en de paarden.
REUTERS Cathy Fallon (midden) bleef achter in Paradise om voor haar tien paarden te zorgen, toen iedereen evacueerde. De twee vrouwen die haar omhelzen komen levensmiddelen brengen voor haar en de paarden.

“Toenemende droogte en steeds hogere temperaturen”

Vandaag waarschuwden de autoriteiten ook dat branden zich nu sneller verspreiden dan in het verleden. “Tien of twintig jaar geleden kon je bij een natuurbrand in je huis blijven. Maar nu moet je absoluut luisteren naar een bevel tot evacuatie”, verklaarde de baas van de brandweer van Ventura, Mark Lawrenson. 

De gouverneur van Californië, Jerry Brown, schetste een nog somberder beeld. “Dit is niet het nieuwe normaal; dit is het nieuwe abnormaal. En dat gaat zich in de toekomst nog meer laten zien, zeker de volgende tien à twintig jaar.” Hij wees op de toenemende droogte en de alsmaar warmere temperaturen in Californië. “Al die zaken zullen erger worden.” 

De verwijten van president Trump dat Californië zijn bosbeheer verkeerd aanpakt, wees Brown af. In een tweet haalde de president afgelopen weekend uit naar de bosbeheerders in Californië en dreigde hij ermee hun federale subsidies in te trekken.

“Spookstad”

Vooral Paradise, een gemeenschap op zo’n 240 kilometer ten noorden van San Francisco, waar veel ouderen op pensioen leefden, werd zwaar getroffen en transformeerde op korte tijd in een spookstad. De circa 27.000 inwoners van het stadje werden opgeroepen de stad te verlaten. Door ongelukken raakten uitvalswegen geblokkeerd. Veel mensen lieten hun voertuigen achter en vervolgden hun tocht lopend, zo meldden de autoriteiten.

10 Achtergelaten auto's op de invalswegen van Paradise.
EPA Achtergelaten auto's op de invalswegen van Paradise.

Burgemeester Jody Jones van Paradise schat dat slechts tien tot twintig procent van de stad overblijft. Tientallen huizen, een ziekenhuis, een tankstation en meerdere restaurants werden door het vuur vernield. In de regio is de noodtoestand afgekondigd.

10 De resten van de basisschool in Paradise.
Photo News De resten van de basisschool in Paradise.

Grootschalige evacuaties, dakloze beroemdheden

Op verschillende plekken in de staat zijn meer dan 250.000 inwoners geëvacueerd. Dat gebeurde ook in Malibu, waar heel wat Amerikaanse beroemdheden wonen. Ook zij moesten hun huizen verlaten. Het huis van zanger Robin Thicke is tot de grond toe afgebrand. Thicke, zijn zwangere vriendin April Love Geary en hun kinderen wisten nog net te ontsnappen aan de vuurzee. 

lees verder onder de foto:

10 Het huis van zanger Robin Thicke is tot de grond toe afgebrand. Thicke, zijn zwangere vriendin April Love Geary en hun kinderen wisten nog net te ontsnappen aan de vuurzee.
EPA Het huis van zanger Robin Thicke is tot de grond toe afgebrand. Thicke, zijn zwangere vriendin April Love Geary en hun kinderen wisten nog net te ontsnappen aan de vuurzee.

In de loop van de nacht werd bekend dat ook Julia Roberts en haar gezin hun huis hebben moeten verlaten.

Acteur Gerard Butler toont de resten van zijn huis in Malibu, tekst loopt onder de tweet door:

Hartverscheurende opsporingsberichten

Op sociale media doen hartverscheurende berichten de ronde over mensen die hun ouders, grootouders of huisdieren niet meer kunnen vinden en hopen dat anderen hen kunnen helpen. Ook wordt opgeroepen om gevluchte wilde dieren in nood zo goed mogelijk op te vangen, onder andere door emmers water in tuinen achter te laten en eventueel in tuinen schuilende wilde dieren ongemoeid te laten.

lees verder onder de tweets:

10 Hillary Johnson uit Paradise omhelst haar paard Augie, die ze in eerste instantie achter moest laten tijdens haar evacuatie.
EPA Hillary Johnson uit Paradise omhelst haar paard Augie, die ze in eerste instantie achter moest laten tijdens haar evacuatie.
10 Een auto rijdt door de rook van de branden heen.
AP Een auto rijdt door de rook van de branden heen.
10 Een helikopter schept water op in de Feather River Canyon, ten oosten van Paradise.
AFP Een helikopter schept water op in de Feather River Canyon, ten oosten van Paradise.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Sierens

    Trump een andere staatshoofden zouden beter wat met investeren in brandbestrijding en natuurbeheer ipv miljarden uit te geven aan straaljagers.

  • serge vansteenkiste

    Het zich op de verbrande wagens deed me denken aan Oradour sur Glane, erg of je nu rijk bent of niet voor de eersten zal het geld het leed wat verzachten.

Lees meer