Kinderen in het Al-Hol-vluchtelingenkamp in Syrië.
AP Kinderen in het Al-Hol-vluchtelingenkamp in Syrië.

“Dringende repatriëring nodig van Belgische kinderen in Syrië naar aanleiding van Turks offensief”

Child Focus en de Vlaamse en Franstalige kinderrechtencommissaris vragen vanavond in een open brief aan de federale overheid om zo snel mogelijk de Belgische kinderen uit Syrië te repatriëren. In het noordoosten van Syrië is momenteel een Turks offensief aan de gang.

"Wij, Child Focus, de kinderrechtencommissaris en le Délégué général aux droits de l'enfant, dringen er bij u op aan de noodtoestand voor deze regio te erkennen en alle geïdentificeerde en gelokaliseerde Belgische kinderen, zo snel mogelijk te repatriëren. Zonder uitzondering", luidt het in de brief. 

Volgens de organisaties beloofde België meer dan twee jaar geleden al om alle kinderen jonger dan tien naar België terug te halen, maar zijn er op dit moment nog maar zes weeskinderen teruggebracht. In de brief stellen de organisaties dat "de danteske omstandigheden in de Koerdisch-gerunde kampen, vooral het Al-Hol kamp, de voorbije jaren het leven aan te veel Belgische kinderen hebben gekost".
  
"Wij dringen er bij u op aan om alleen te handelen of in overleg met de betrokken Europese landen, zoals Frankrijk en Nederland en ervoor te zorgen dat de betrokken kinderen zo snel mogelijk en onder de best mogelijke veiligheidsvoorwaarden gerepatrieerd worden." 

75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Janin Vandermaelen

    We hebben hier voor onze eigen kinderen al geen geld om ze de nodige.zorgen en medicatie te kunnen geven als ze levensbedreigende ziekte hebben. Denk maar aan Pia en hoe sommige ouders moeten schooien om hun kind in leven te kunnen houden.

  • Kris Wellens

    Niks niemand terug halen brengt enkem misserie mee en golf aan terrorisme. Zijn geen belgen mits geen paspoort,zijn crimminelen immigranten en daar kunnen we hier niks mee aanvangen.

Lees meer