EPA

“Duidelijk dat de premier zijn brexitvoorstel niet begrijpt”: kritiek na uitspraak van Boris Johnson over Noord-Ierse grens

Boris Johnson wordt ervan beschuldigd zijn eigen brexitakkoord niet te begrijpen. Tijdens zijn bezoek aan Noord-Ierland beloofde hij immers dat de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het land van een leien dakje zal lopen. “Er zal geen controle zijn op dingen die vanuit Noord-Ierland naar Groot-Brittannië komen”, beloofde de Britse premier. 

Volgens het brexitakkoord van Boris Johnson zal Noord-Ierland nog aan de handelsregels van de EU gebonden blijven om een harde douanegrens met EU-lidstaat Ierland te vermijden en daarmee ook het gevaar op nieuwe onrust in de regio, waar vroeger een burgeroorlog woedde.

“We zijn de regering van het Verenigd Koninkrijk en we zullen natuurlijk geen controles doen”, zei Johnson. De overeenkomst met de Europese Unie over de Noord-Ierse kwestie wordt vaak verkeerd begrepen en had beter uitgelegd moeten worden, suste de Britse premier tijdens zijn bezoek. 

De premier zei dat er slechts zelden tol geheven zal worden op goederen die uit Groot-Brittannië komen en via Noord-Ierland naar Ierland geëxporteerd worden. "Als de mensen niet tevreden zijn met de douaneregeling, kunnen ze die over vier jaar wegstemmen.” 

Kritiek

“Ofwel begrijpt hij het akkoord niet waarover hij onderhandeld heeft, ofwel liegt hij. Waarschijnlijk beiden”, reageerde Keir Starmer, woordvoerder van de Labour-partij.

Ook Jonathan Portes, professor Economie bij King’s College in Londen, tweette na de uitspraken van Johnson: “Het is duidelijk dat de premier zijn voorstel niet begrijpt”. Met in bijlage de uitspraken van Boris Johnson in een filmpje. 

Ook douane-expert Anna Jerzewska is het niet helemaal eens met Johnson. “We kunnen flexibel en innovatief zijn, wat betreft de handel tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië”, schrijft ze in een Twitterbericht. “Maar”, vervolgt ze, “als we handelsovereenkomsten willen sluiten, zullen onze partners willen weten of de goederen afkomstig zijn van Noord-Ierland. We moeten een manier vinden om die info te verzamelen. De Europese vrijhandelspartners zullen ervoor willen zorgen dat de goederen uit Europa komen, niet uit het Verenigd Koninkrijk." 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tuur Tureluur

    Ik zie het al gebeuren. Goederen die vanuit GB zonder controle via een Ierse (nep) firma naar Europa, en omgekeerd gaan verscheept worden. In Ierland gaan er zijn die er stinkend rijk mee worden en zo kan GB blijven profiteren van Europa zonder de nadelen ervan.

  • Meert Dominique

    " slechts zelden tol geheven zal worden"??? Het is altijd of nooit, anders behoor je tot 2 verschillende economische entiteiten. Zo eenvoudig is het. En nog steeds geen uitleg over hoe de praktische uitvoering van controles op zee zal gebeuren. Volgens mij omdat er nog geen enkel procedure bestaat. De Boris kan het niet schelen, een leugen min of meer. Daarbij de effectieve applicatie van de brexitregels zal maar na 1 jaar of 2 van kracht zijn. Veel water naar de zee dus.

Lees meer