UNKNOWN

"Duitse regering probeert gezicht te redden"

De regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel probeert vandaag haar gezicht te redden na de afspraak met de andere eurolanden om Griekenland - in geval van nood - 30 miljard euro te lenen. "De opstelling van Merkel heeft niets opgeleverd", schrijven Duitse media. "Dat er nu een brandblusapparaat aan de muur hangt, zegt niets over de waarschijnlijkheid van het gebruik ervan", reageert een regeringswoordvoerder.

Merkel stelde zich altijd heel terughoudend op als het over het bijspringen van Griekenland ging. Gisteren kwamen de lidstaten van de eurozone dan toch overeen 30 miljard euro klaar te houden, volgens hun respectievelijke belang in het kapitaal van de Europese Centrale Bank (ECB). Voor Duitsland komt dat neer op een bijdrage van 8,4 miljard, het meeste van alle eurolanden.
 
"De harde lijn van de Duitse regering behoort sinds gisteren 16 uur tot het verleden", schreef de zakenkrant Handelsblatt vandaag. "Het dure maar blutte Griekenland zal gesubsidieerd worden door de openbare kassen van de rijkste Europese landen." Volgens Die Welt heeft de opstelling van Merkel tot niets geleid.
 
Nu de markten positief reageren op het nieuwe reddingsplan (de Griekse tienjaarsrente is met ruim 0,5 procentpunt gezakt), benadrukt de woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën dat het beoogde effect bereikt is. De vooropgestelde rente van ongeveer 5 procent die de Grieken zouden moeten betalen, is marktconform herhaalde hij. Een andere regeringswoordvoerder stuurde dan weer de boodschap de wereld in dat er vooralsnog geen enkele reden is om het hulpmechanisme te activeren. (dpa/adv)

Lees meer